Menu

Konsumatori

Zelanda e Re forcon kontrollet e importit

Autoritetet në Zelandën e Re kanë shtrënguar rregullat e importit rreth ushqimeve me baze susami dhe halvës nga Siria, pas një shpërthimi të Salmonellës.

Një shpërthim i Salmonella Kintambo në fillim të këtij viti infektoi 3 pacientë që kishin konsumuar produkte me bazë susami nga Siria. Dy persona u shtruan në spital. Izolimet treguan se rastet ishin të lidhura ngushtë dhe kishin të njëjtin lloj sekuence si në një shpërthim të vazhdueshëm evropian, të lidhur me të njëjtin lloj produktesh.

Në korrik, Lindja e Mesme tërhoqi tufa specifike të markës Algota Sesame Tahini, për shkak të pranisë së mundshme të Salmonellës. Testimi i Sigurisë Ushqimore të Zelandës së Re të produkteve të tahinit dhe halvës gjeti Salmonella Kintambo, Salmonella Amsterdam dhe Salmonella Orion.

Agjencia ka ndryshuar planin e kampionimit për produkte të tilla me rrezik të lartë. Ndryshimet nënkuptojnë se të gjitha dërgesat e produkteve të farave të susamit të grimcuar, si tahini dhe halva, duhet të merren kampione dhe të testohen për Salmonellën, kur eksportohen nga Siria. Të gjitha produktet do të kërkojnë marrjen e mostrave dhe testimin për të fituar zhdoganimin në kufi. Përditësimi nuk prek produktet e farave të susamit nga vende të tjera.

“Ne inkurajojmë importuesit e këtyre produkteve që të shfrytëzojnë këtë mundësi për të konfirmuar me furnitorët e tyre jashtë shtetit se produktet që ata furnizojnë janë të sigurta dhe të përshtatshme për import në Zelandën e Re”- tha Siguria Ushqimore e Zelandës së Re. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Shtrenjtimi i bukës, Shqipëria me rritjen më të lartë në BE

Shqipëria renditet ndër vendet që kanë parë një rritje të lartë të çmimeve të bukës në Europë, duke ia tejkaluar mesatares së Bashkimit Europian. Sipas INSTAT, indeksi i çmimeve të konsumit për gushtin për bukën dhe drithërat ishte 20.4%, dmth që çmimet e bukës janë rritur me një të pestën. Ky është shtrenjtimi më i madh që nga viti 2008, kur rritja ishte 35%. Ndërsa Eurostat ka raportuar të dhënat për shtrenjtimin e këtij produkti jetik në vendet e Bashkimit Europian. Sipas Eurostat, Buka, perimet, mishi janë bërë më të shtrenjta. Çmimet për vajrat dhe yndyrnat e gatimit janë rritur veçanërisht ndjeshëm. Kjo ka ndodhur veçanërisht për shkak të pushtimit rus të Ukrainës, i cili ka shqetësuar ndjeshëm tregjet globale pasi Rusia dhe Ukraina kanë qenë eksportuesit kryesorë të drithërave, grurit, misrit, farave vajore (veçanërisht lulediellit) dhe plehrave.

Qendra Alert/Alert.al

 

Ferrero kalon provën në fabrikën e goditur nga Salmonella

Ferrero kaloi provën, pas shpërthimit të Salmonellës nga dhjetori i vitit 2021. Kompania mori autorizimin për prodhim në fabrikën në Arlon, nga Agjencia Federale për Sigurinë e Zinxhirit Ushqimor (FASFC) në Belgjikë.

Shpërthimi i Salmonella Typhimurium nga çokollata Kinder sëmuri më shumë se 450 njerëz. Fëmijët u prekën veçanërisht dhe shumë prej të sëmurëve u shtruan në spital. Koha që njerëzit u sëmurën ishte nga dhjetori 2021 dhe qershorit 2022.

Britania e Madhe kishte më së shumti pacientë e ndjekur nga Franca. Kishte katër raste në Kanada dhe një në Shtetet e Bashkuara. Belgjika, Zvicra, Gjermania, Irlanda, Austria, Suedia, Spanja, Norvegjia, Holanda, Luksemburgu, Italia, Danimarka dhe Republika Çeke të gjitha regjistruan infeksione si pjesë të shpërthimit.

Afati kohor për të rifilluar punën

Puna në fabrikë u pezulluan në prill, gjë që çoi në tërheqjen e produkteve të prodhuara atje. Në maj, Ferrero kërkoi të lejohej të prodhonte përsëri dhe në qershor, FASFC i njohur gjithashtu si AFSCA ose FAVV dha miratimin e kushtëzuar për rifillimin e fabrikës. Kjo periudhë prove 3-mujore përfshinte analizimin e lëndëve të para dhe çdo grupi të produkteve përpara lëshimit për t’u siguruar që ato ishin të sigurta. Investimet përfshinin zëvendësimin e disa pjesëve të pajisjeve dhe instalimin e 300 metrave të tubacionit të ri.

Grupe të reja çokollate tashmë kanë dalë në treg. Këto produkte Kinder kanë një datë përdorimi përpara datës 20 Prill 2023 ose më vonë.

“Kemi mësuar shumë gjatë kësaj periudhe dhe i kemi vënë në praktikë këto mësime shumë shpejt. Dhënia e licencës sonë të prodhimit do të thotë se fabrika jonë të prodhojë me besim dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë gjithçka që mundemi për të parandaluar që kjo të ndodhë përsëri”-tha Ferrero në një deklaratë. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Shpërthimi i E. colit në mostrat e miellit, dyshohet se është marrë gjatë korrjes së grurit

Nestlé po kërkon të rifillojë funksionimin në një fabrikë që ishte në qendër të një shpërthimi të E. coli në Francë, në fillim të këtij viti. Miratimi nga autoritetet franceze është ende në pritje, por nëse jepet miratimi, uzina Caudry do të rifillojë në nëntor.

Gjithsej 56 raste të E. colit dhe 2 vdekje u lidhën me picat e markës Buitoni Fraîch’Up. Shumica janë shkaktuar nga E. coli O26 dhe dy nga E. coli O103, sipas Santé publique France, agjencia e shëndetit publik të vendit.

Picat Fraîch’Up u tërhoqën në mars dhe prodhimi në fabrikë u pezullua. Një hetim penal për ngjarjen u hap në maj. Njerëzit u sëmurën nga janari deri në prill, kryesisht fëmijë që zhvillonin sindromën hemolitike uremike (HUS), i lidhur me infeksionet E. coli që mund të rezultojë në probleme të rënda shëndetësore dhe vdekje.

E. coli që gjendet në miell

Nestlé tha se çdo rifillim do të kryhet në koordinim me autoritetet dhe mbështetet te personeli i fabrikës dhe kompanitë e specializuara. Prodhimi i picave nga sfera e Fraîch’Up mbetet i pezulluar.

Më shumë se 2000 mostra janë marrë në mjedisin e fabrikës, lëndëve të para, kapanoneve dhe produkteve të gatshme.

Analizat e mostrave të miellit dhe produkteve të caktuara të gatshme zbuluan praninë e E. colit. Testet në të gjitha linjat e prodhimit dhe mjedisit nuk zbuluan patogjenin.

“Në funksion të këtyre rezultateve, hipoteza më e mundshme do të ishte ajo e ndotjes me E.coli në miell, nga korrja e fundit e grurit, të cilën ne nuk e zbuluam. Ne jemi të përkushtuar të marrim masat e nevojshme për të parandaluar që një situatë e tillë të përsëritet”, tha Nestlé. (FoodSafetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Reklamimi, shtysë ndaj të rinjve për të blerë ushqime të pashëndetshme

Reklamimi i ushqimeve të padëshiruara, veçanërisht i pijeve me sheqer, ushqimeve me shumë kalori dhe ëmbëlsirave është gjithnjë e më i pranishëm në media dhe platforma sociale. Kjo pasi ndikon tek përdoruesit, të cilët shpesh bëhen blerës. Ndër ata që po përjetojnë sukses më të madh është Twitch, një platformë e transmetimit të drejtpërdrejtë me kanale mbi tema të tilla si muzika, arti, sporti, ushqimi, por mbi të gjitha videolojërat, të cilat në tre muajt e parë të 2021 kishin 6 miliardë orë përmbajtje të shikuara, pra një rritje prej 97% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2020. 

Twitch lejon krijimin e komuniteteve dhe ndërveprimin midis përdoruesve dhe vlerësohet veçanërisht për sektorin me të cilin filloi biznesin e tij: videolojërat. Gjithashtu për shkak të këtyre karakteristikave, ajo është bërë veçanërisht tërheqëse për reklama, e cila muajt e fundit është rritur dukshëm dhe sot ndalon së konkurruari, duke i detyruar lojtarët ta ndjekin atë. Për këtë arsye, studiuesit në Universitetin Penn State dhe Kolegjin Dartmouth donin të kuptonin më mirë se çfarë ndikimi kishte.

Autorët i përdorën ato në një mostër prej rreth 570 përdorues të Twitch të rekrutuar në Reddit dhe të konsideruar të ndjeshëm ndaj thirrjeve të marketingut, një e katërta e tyre nën moshën 18 vjeç, 90% meshkuj. Studiuesit ishin në gjendje të përshkruanin profilet e njerëzve më të rrezikuar, bazuar në përgjigjet e dhëna. Në fakt, ka një pjesë të lojtarëve (15%) që pranojnë se kanë zhvilluar një dëshirë për disa nga produktet e reklamuara dhe një përqindje modeste, por jo e parëndësishme (8%) që pretendojnë se i kanë blerë ato. Individët më të cenueshëm identifikohen mjaft lehtë: Janë ata që u përgjigjen pozitivisht frazave të tilla si “Dua ushqim ose pije kur shoh të tjerët që po i konsumojnë “ose” dua të ha kur dikush flet për ushqimin “ose” vërej logot / shenjat e restorantit “. Në fakt, këto janë përgjigje që tregojnë një përfshirje dhe për rrjedhojë një vëmendje të veçantë ndaj ushqimit dhe pijeve dhe një ndikim të madh.

Për më tepër, autorët theksojnë se kompanitë, vetëm në Shtetet e Bashkuara shpenzojnë 100 miliardë dollarë për reklama çdo vit, kjo ndodh sepse kjo funksionon. Edhe për të rriturit që e konsiderojnë veten mjaftueshëm të strukturuar për të qenë imunë. Në realitet, askush nuk është plotësisht imun ndaj reklamave, edhe nëse disa janë më të prekshëm se të tjerët.

Të dhënat e marra rikthejnë në qendër të debatit mundësinë e vendosjes së kufizimeve në këto forma të reja reklamimi, të cilat po zëvendësojnë ato klasike, veçanërisht duke menduar për ata që janë më të ndjeshëm dhe gjithashtu rrezikojnë më shumë nga obeziteti dhe sëmundje të tjera të lidhura ndaj konsumit të tepruar. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Siguria ushqimore, pjesë e fjalimit të Presidentit Biden në OKB

Presidenti Joe Biden do t’i drejtohet Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në Nju Jork të mërkurën. Sipas korrespodentes Patsy Widakuswara, Biden pritet të flasë mbi përpjekjet e Uashingtonit për të forcuar sigurinë globale ushqimore, Fondin Global për të luftuar SIDA-n dhe pandemitë e tjera.

Rreth 828 milionë njerëz vuajnë nga mungesa e ushqimeve, sipas Programit Botëror të Ushqimit, gjë që e ka bërë sigurinë globale ushqimore një prioritet për Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, që fillon punimet këtë javë.

“Presidenti do të ketë mundësinë t’i drejtohet të gjithë Asamblesë së Përgjithshme. Ai do të merret me çështje të sigurisë ushqimore në mbarë globin. Lufta në Ukrainë ka përkeqësuar problemet me ushqimin”, tha John Kirby, zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare.

Sipas ekspertëve zoti Biden do të kërkojë të balancojë interesat e SHBA-së dhe aleatëve evropianë për të mbështetur Ukrainën dhe për të izoluar Rusinë.

“Në fillim të luftës, diplomatët evropianë, në veçanti, kërkuan që homologët e tyre afrikanë dhe aziatikë të mbështesin Ukrainën në OKB. Por ata nuk treguan se po dëgjonin shqetësimet e homologëve të tyre për sigurinë ushqimore dhe problemet ekonomike të lidhura me luftën. Aktualisht SHBA-ja dhe evropianët po përpiqen vërtet të dërgojnë mesazhin se janë dashamirës ndaj shqetësimeve ekonomike të botës në zhvillim dhe se do të punojnë për t’i trajtuar këto shqetësime”, thotë eksperti Richard Gowan, nga Grupi Ndërkombëtar i Krizave. Për këtë qëllim, Sekretari amerikan i Shtetit, Antony Blinken do të organizojë një takim të nivelit të lartë mbi sigurisë ushqimore të martën, përpara Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së.

Pas nisjes së agresionit të Rusisë në Ukrainë, eksportet e drithrave dhe plehrave kimike nga rajoni u ndërprenë. Si pasojë çmimet u ngritën dhe u hodh një hap pas, arritjes së objektivit të OKB-së, një botë pa uri deri në vitin 2030.

“Ne duhet të investojmë shumë më tepër agrikulturë dhe veçanërisht në sektorin e ushqimit, në mënyrë që njerëzit e varfër të mund të kenë më shumë përfitime, që çmimet e ushqimeve të qëndrojnë të ulëta e të jenë të arritshme nga të gjithë”, thotë Rob Vos, nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Politikave Ushqimore.

Shëndeti global është një tjetër prioritet për administratën Biden.

“Siç e pamë gjatë pandemisë COVID-19, kërcënimet globale të shëndetit nuk njohin kufij. Ne duhet të trajtojmë së bashku koronavirusin, linë e majmunit apo viruse të tjera”, thotë Linda Thomas-Greenfield, ambasadore e SHBA në OKB. Të mërkurën presidenti Biden do të marrë pjesë gjithashtu në një konferencë të Fondit Global mbi Luftën kundër SIDA-s, Tuberkulozit dhe Malaries. SHBA-ja ka dhënë 2 miliardë dollarë nga 6 miliardë të mbledhura deri tani për të luftuar këto sëmundje. Por ekspertët thonë se nevojiten 18 miliardë dollarë. (VOA)

Qendra Alert/Alert

Adoleshentët, drejt ushqimeve ultra të përpunuara

Sipas vlerësimeve, të rriturit marrin 60% të kalorive të tyre çdo ditë nga ushqimet ultra të përpunuara. Por ka një kohë kur konsumi i produkteve industriale të pasura me yndyrna, sheqerna, kripë dhe shtesa rritet: Adoleshenca. Gjithashtu ka disa ushqime që veprojnë si katalizatorë, duke amplifikuar dhe stabilizuar zakonin e këtij lloji të të ushqyerit: Kur filloni t’i hani rregullisht, konsumi i llojeve të tjera ultra të përpunuara gjithashtu rritet në mënyrë dramatike. Ekzistenca e ushqimeve utra të përpunuara doli në një studim të paraqitur në kongresin e fundit të Shoqatës Amerikane të Zemrës nga studiuesit në Broward College. Ata zhvilluan një pyetësor të quajtur Processed Food Intake Assessment (PIE), në lidhje me konsumin e 12 llojeve të ushqimeve ultra të përpunuara, tek mbi 300 nxënës të shkollave të mesme (të moshës 13-19 vjeç) të 12 shkollave të Floridës. Pyetjet përfshinin përgjigje të vërteta/të rreme ndaj deklaratave të tilla si “Unë shpesh konsumoja pije me sheqer para pandemisë”. Pyetjet janë të lidhura me dy periudha specifike: Periudhën tetë javore të vitit 2022, pas përfundimit të kufizimeve të shkaktuara nga pandeminë dhe periudhën para-pandemike të vitit 2019, për të verifikuar çdo ndryshim në zakone.

Anketa tregoi se disa ëmbëlsira ultra të përpunuara rrisin konsumin e të gjitha të tjerave: Në veçanti, ka një rritje prej 11% të ëmbëlsirave të ngrira, 31% me ëmbëlsira dhe 12% me pasta. Shoqata pa edhe diçka tjetër: Ata që kishin ulur konsumin e mishit të përpunuar, kishin reduktuar gjithashtu ushqimet ultra të përpunuara me 8%, ndërsa një rënie e bukës industriale korrespondonte me një rënie në të gjitha prodhimet e tjera prej 9%. Sa i përket ndryshimeve të lidhura me pandeminë, 43% thanë se kishin rritur frekuencën e konsumit të produkteve ultra të përpunuara, ndërsa 57% e kishin ulur atë.

Për prindërit (veçanërisht në rastin e fëmijëve më të vegjël), duhet të kontrollojnë blerjen dhe konsumin veçanërisht të ëmbëlsirave, për të frenuar marrjen e të gjitha produkteve ultra të përpunuara. Përveç kësaj, studimi konfirmoi atë që doli në shumë kërkime të tjera, domethënë rëndësinë vendimtare të zakoneve të të ngrënit të fituara tashmë që nga fëmijëria dhe pastaj të konsoliduara (ose të ndryshuara) në adoleshencë, të cilat ndikojnë në mënyrën se si ushqeheni gjatë gjithë jetës suaj. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Përhapja e E. colit në mishin e grirë

6 persona u sëmurën pasi kishin konsumuar mish viçi të grirë, i cili gjendet në pako plastike nga HelloFresh. Mishi i viçit u emërtua “Mish i grirë viçi me 15% yndyrë”. Paketat kanë shënimin “EST.46841” brenda shenjës së inspektimit USDA dhe “EST#46841 L5 22 155” në anën e paketimit. Të gjashtë personat që jetojnë jashtë vendit u pyetën për këtë shpërthim të infeksionit thanë se kishin ngrënë mish viçi nga HelloFresh, përpara se të sëmureshin. Hetuesit po punojnë për të përcaktuar nëse ndonjë mish tjetër i grirë mund të jetë i kontaminuar. Ndaj kërkohet nga konsumatorët që të kontrollojnë në frigoriferët e tyre nëse ndodhet mish  viçi të grirë nga HelloFresh.

Këshilla

Mos hani asnjë nga ky lloj mish viçi. Hidheni tutje.

Lani sipërfaqet dhe enët që mund të kenë prekur produktet e mishit të grirë, duke përdorur ujë të nxehtë me sapun.

Telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni një ose më shumë nga këto simptoma të rënda të coli:

Diarre dhe ethe

Diarre për më shumë se 3 ditë që nuk po përmirësohet

Të vjella, shenja të dehidrimit

Simptomat e E. colit

Shumica e njerëzve të infektuar me E.coli që prodhon toksina Shiga përjetojnë dhimbje të forta në stomak, diarre) dhe të vjella.

Simptomat zakonisht fillojnë 3 deri në 4 ditë pas marrjes së baktereve.

Shumica e njerëzve shërohen pa trajtim pas 5 deri në 7 ditë.

Disa njerëz mund të kenë probleme serioze me veshkat dhe duhet të shtrohen në spital. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Zgjidhni ushqim të sigurt, nis sezoni i dytë i fushatës së BE dhe EFSA

Cili është ndryshimi midis datës “përdoret deri” dhe “më së miri përpara” në etiketat e ushqimeve të mia? A ka rregulla të higjienës ushqimore që duhet t’i përmbahem në shtëpi për të mbajtur familjen time të sigurt? A duhet të shqetësohem për aditivët e ushqimit? Këto janë disa nga pyetjet e bëra nga konsumatorët evropianë, të cilave fushata #EUChooseSafeFood u përgjigjet në bazë të studimeve shkencore, që qëndrojnë pas sigurisë ushqimore në BE. Duke u mbështetur në një fazë të parë të suksesshme, viti i dytë i fushatës është nisur për të mbuluar një sërë temash të reja. Të ndihmosh konsumatorët që të marrin vendime të informuara për zgjedhjet e përditshme të ushqimit është ajo që ka të bëjë me fushatën #EUChooseSafeFood. Fushata në mbarë BE-në ofron informacion praktik dhe të arritshëm për konsumatorët për t’u përdorur kur blejnë dhe konsumojnë ushqim, nga ndihma për të lexuar etiketat dhe për të kuptuar aditivët, tek dhënia e këshillave për përgatitjen dhe ruajtjen e ushqimit. I nisur më 16 maj, viti i dytë i fushatës bazohet në zgjerimin e temave për të cilat konsumatorët mund të mësojnë, me shëndetin e bimëve, ushqimet e reja dhe suplementet ushqimore të shtuara rishtazi në përzierje.

Drejtori Ekzekutiv i EFSA, Bernhard Url, përshëndeti nisjen e fushatës: “Konsumatorët në BE mund të jenë plotësisht të sigurt se ushqimi që vendosin në tavolinat e tyre është i duhuri. Ata mund t’i besojnë sistemit të sigurisë ushqimore të BE-së dhe njohurive shkencore në themelin e tij, të cilat kanë ndihmuar që ushqimi ynë të jetë i sigurt për 20 vjet tani. #EUChooseSafeFood është një shembull i rëndësishëm i partneritetit tonë me autoritetet kombëtare të sigurisë ushqimore dhe bashkëpunimit tonë me organizatat e konsumatorëve, prodhuesit e ushqimit dhe shoqërinë civile.”

Duke synuar kryesisht qytetarët evropianë nga 25 deri në 45 vjeç, fushata do të shpjegojë gjithashtu rolin e EFSA-së në kontributin në legjislacionin evropian që mbron konsumatorët dhe të gjithë zinxhirin ushqimor.

Një paketë #EUChooseSafeFood që përfshin pamje vizuale, filma të shkurtër dhe postime në mediat sociale në gjuhë të ndryshme është e disponueshme në faqen e internetit të fushatës, duke e bërë të lehtë për autoritetet dhe shoqatat kombëtare përfshirjen në fushatë. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Açuge në vaj me histaminë të lartë nga Shqipëria, hiqen nga tregu në Itali. Ja çfarë shkakton tek njeriu

Açuge nga Shqipëria të tretura në vaj, janë konstatuar me nivele shumë të larta të Histaminës në tregjet italiane. Sistemi i Alarmit të Shpejtë i Komisionit Evropian për produktet ushqimore RASFF, ka njoftuar se në Itali, më 12 shtator 2022, janë konstatuar açuge me nivele të shumë të larta të histaminës. Produkti është me origjinë nga Shqipëria dhe autoritetet në Itali, nga ku është dhënë dhe alarmi, kanë kërkuar tërheëqjen e menjëhershme nga tregu, për të mos rrezikuar konsumatorët. Bëhet fjalë për açuge të eksportuara nga Shqipëria, të futura në vaj ulliri, analizat e të cilave kanë rezultuar mbi normat e lejuara ligjore, sipas të cilave, Histamina në açuge në vaj, nuk duhet të jetë më shumë se 200 miligram për kilogram. Kanë qenë autoritetet e sigurisë ushqimore në Itali, të cilat në bazë të kontrolleve zyrtare kanë marrë kampionë dhe i kanë analizuar.

Histamina është një kimikat përgjegjës për disa funksione kryesore: komunikon mesazhe në trurin tuaj, nxit lirimin e acidit të stomakut për të ndihmuar tretjen, çlirohet pas lëndimit ose reaksionit alergjik si pjesë e përgjigjes suaj imune. Kur nivelet e histaminës rriten shumë, ose kur nuk mund të shpërbëhet siç duhet, mund të ndikojë në funksionet tuaja normale trupore.

Histamina shoqërohet me reagime dhe simptoma të zakonshme alergjike. Shumë prej tyre janë të ngjashme me ato nga intoleranca ndaj histaminës. Ndërsa ato mund të ndryshojnë, disa reagime të zakonshme që lidhen me këtë intolerancë përfshijnë; dhimbje koke ose migrenë, probleme me sinuset, lodhje,probleme me tretjen, çrregullim të ciklit menstrual, të përziera dhe të vjella.

Në rastet më të rënda të intolerancës ndaj histaminës, mund të përjetoni dhimbje të forta barku, enjtje të indeve, presionin e lartë të gjakut, rrahje tëe çrregullta të zemrës, ankth, vështirësi në uljen dhe stabilizimin e temperaturës dhe marrje mendësh.

Qendra ALERT / Alert.al