Menu

Çfarë është gjetur në gjakun e të mbijetuarëve nga COVID

Një studim i ri ka zbuluar se pacientët të cilët vuajnë nga ‘Long Covid’ (Kovidi i gjatë) kanë një sasi të madhe madhe molekulash inflamatore të bllokuar në qarkullimin e tyre të gjakut. Ndërsa thuhet se bllokimet e shkaktuara nga këto mpiksje kanë potencialin të dëmtojnë aftësinë e trupit për të shpërndarë oksigjen dhe lëndë ushqyese vitale, kjo mund të shpjegojë simptomat më të zakonshme të Covid afatgjatë, të tilla si lodhja, dhimbjet e kokës dhe vështirësitë në frymëmarrje.

Zbulimi i ri erdhi nga Profesor Resia Pretorius, nga departamenti i shkencave fiziologjike në Universitetin Stellenbosch.

Profesori Pretorius krahasoi mostrat e gjakut nga 11 pacientë me Long Covid dhe 13 nga individë të shëndetshëm.  Në fund të hulumtimit, u zbulua se individët me covid afatgjatë kishin nivele të larta të molekulave të ndryshme inflamatore të bllokuara në mikro-mpiksje në gjakun e tyre.

Disa nga molekulat e kapura përmbajnë proteina të koagulimit si fibrinogjen, si dhe alfa (2) -antiplazmin. Me shfaqjen e këtyre mpiksjeve, të cilat u përcaktuan se ishin një nga faktorët e paktë që shkaktuan drejtpërdrejt Kovid -in  u hap rruga për metoda alternative të trajtimit.

Fibrinogen është një proteinë që gjendet në gjak dhe ndihmon trupin të bëjë mpiksje për të ndaluar gjakderdhjen. Në kushte normale, trupi mban një ekuilibër të koagulimit dhe antikoagulantëve për të ndihmuar trupin të zvogëlojë humbjen e gjakut pas lëndimit.

Kjo gjithashtu parandalon që mpiksjet të bëhen shumë të mëdha dhe të kufizojnë rrjedhën e oksigjenit.

Në disa raste, pacientët rrezikohen nga sulmi në zemër, goditje në tru ose dështimi i organeve kur mpiksjet e gjakut bllokojnë arteriet kryesore në organet vitale.  Një studim nga Kolegji Mbretëror i Kirurgëve në Irlandë tregoi se shënuesit e koagulimit u rritën tek njerëzit me Covid shumë kohë pas infektimit fillestar. (Syri)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts