Menu

Kriza klimatike, thatësira kërcënon orizin

Këtë verë bota u godit nga një thatësirë ​​e paprecedentë, e cila e vuri bujqësinë në krizë, duke dëmtuar shumë kultura, veçanërisht drithërat që janë baza e ushqimit në shumë vende, si orizi. Prandaj, kërkimi është i detyruar dhe angazhimi për përzgjedhjen e variateteve të reja, rezistente ndaj ndryshimeve klimatike, thatësirës, ​​por edhe përmbytjeve si dhe metodave të kultivimit të afta për të përballuar urgjencën, siç po bëhet veçanërisht në Kinë dhe Filipine. Thatësira e orizit është një problem i kohëve të fundit: Në të kaluarën ajo kufizohej në disa zona, ndërsa në vitin 2022 shpërtheu në të gjithë ashpërsinë e saj – shpjegon Luigi Tamborini, studiues. Ai tha se rreth 30% e sipërfaqeve të kultivuara me oriz u braktisën sepse ishte e pamundur ta ujitje. Një problem serioz është fakti se Italia është deri tani prodhuesi kryesor evropian i orizit. “Ne prodhojmë 50% të orizit evropian: Është oriz cilësor, por shërben edhe për prodhime specifike si sushi”, shpjegon Marco Romani, drejtor i Departamentit të Agronomisë pranë Autoritetit.

Në Itali ka nisur eksperimentimi me sisteme të synuara të ujitjes të zhvilluara në vende si Izraeli, ku problemi i furnizimit me ujë ka ekzistuar gjithmonë. Siç po bën një fermë Ferrara, në të cilin arat vaditen falë një sistemi të automatizuar që menaxhon një rrjet tubash nëntokësor. Në këtë mënyrë uji në tokë arrin deri në rrënjët e bimëve të orizit, duke siguruar kursime të konsiderueshme të ujit.

Në përgjithësi, po punohet për përzgjedhjen e varieteteve me një sistem rrënjor më të fortë, të cilat janë më të afta t’i rezistojnë klimës. Pa harruar se ka probleme të tjera për t’u trajtuar, si pjelloria e tokës: “Rritja e temperaturës rrit edhe degradimin e lëndës organike të tokës (tërësia e përbërjeve organike të pranishme në tokë, me origjinë shtazore dhe bimore, themelore për zhvillimin e bimëve), të cilat duhet të zëvendësohen,” përfundon Romani. Ne po punojmë për të inkurajuar përdorimin e kulturave bishtajore për të pasuruar tokën me lëndë organike. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed