Menu

Nafta e nis javën në rritje

Nafta është rritur në tregtinë e parë të javës ndërkohë që ndërprerjet në Kazakistan dhe Libi kanë tejkaluar shqetësimet në lidhje me kërkesën nga rritja e shpejtë e infeksioneve me Omicron në botë.  Nafta brent, çmimi referencë në bursën e Londrës, u rrit me 0.3% në 81.99 dollarë për fuçi, ndërsa nafta bruto amerikane, shtoi 0.3% në 79.12 dollarë për fuçi. Çmimet e naftës kanë shtuar 5% javën e kaluar, pasi protestat në Kazakistan ndërprenë linjat e furnizimeve me trena dhe goditën prodhimin në fushën më të madhe të naftës në vend, Tengiz.

Në Libi, mirëmbajtja e tubacioneve uli prodhimin në 729,000 fuçi në ditë, nga 1.3 milionë fuçi në ditë që ishte në fund të vitit të kaluar. Sipas analsitëve, e gjithë situata lidhet me ofertën, duke i’u referuar ndërprerjeve në Libi dhe Kazakistan, rënies së inventarëve në Shtetet e Bashkuara dhe arritjes së një tavani në prodhim edhe në rusi. Nëse Rusia pushton Ukrainën, eksportet e vendit drejt Europës do të ndërpriteshin, ç’ka do të rrisë mëtej çmimet.

Nafta po merr gjithashtu mbështetje nga rritja e kërkesës botërore dhe rritjes më të vogël se ç’pritej të ofertës nga Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës. Prodhimi i Opec në Dhjetor u rrit me 70,000 fuçi në ditë nga muaji i kaluar, krahasuar me 253,000 fuçi që u ra dakord në paktin për muajin.  Ndërkohë, qeveritë nga Europa në Kinë dhe Indi, kanë aplikuar kufizime për t’i bërë ballë variantit Omicron të koronavirusit, ç’ka mund të godasë kërkesën në afat-shkurtër. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts