Menu

Ëmbëlsuesit nuk kanë kalori, por nuk janë të padëmshme

Edhe pse shpesh kanë zero kalori, ëmbëlsuesit sintetikë janë larg nga zero pasoja. Edhe pse të llojeve të ndryshme, këto produkte janë megjithatë gjithmonë shumë të ndryshme nga sheqeri (saharoza) jo vetëm për sa i përket përmbajtjes kalorike. Efektet e tyre në organizëm janë në fakt të ndryshme, pjesërisht të panjohura dhe në disa raste negative. Nga ana tjetër, vetë organizmi është treguar i aftë të dallojë shumë shpejt atë që gëlltitet dhe të reagojë në mënyrë të diferencuar. Për të shtuar dy elementë të rëndësishëm në njohuritë për efektet e ëmbëlsuesve, janë publikuar dy studime.

Në të parin, botuar në Frontiers in Nutrition nga një grup studiuesish kanadezë, qëllimi ishte të analizohej më mirë marrëdhënia midis marrjes së ëmbëlsuesve gjatë shtatzënisë (në veçanti stevia dhe aspartame) dhe tendencës për obezitet tek fëmijët, e cila tashmë është shfaqur në hulumtimet e mëparshme.  Për të kuptuar më mirë nëse kjo lidhje është e vërtetë dhe si përcaktohet, autorët përdorën modele të kafshëve të cilave u administruan, së bashku me një dietë të pasur me yndyrë dhe saharozë, një nga dy ëmbëlsuesit dhe më pas verifikuan se çfarë kishte ndodhur ndaj nënave dhe fëmijëve.

Nënat nuk u prekën nga marrja e stevias dhe aspartamit, por fëmijët kishin shfaqur prirje të hershme drejt obezitetit dhe akumulimit të yndyrës në mëlçi. Duke studiuar florën e zorrëve të fëmijëve, studiuesit më pas zbuluan se ajo ishte thellësisht e ndryshme nga ajo e kafshëve kontrolluese, me një prevalencë të baktereve që dihet se predispozojnë për shtim në peshë.

Në studimin e dytë, të botuar në Nature Neuroscience, studiuesit treguan se ekziston një komunikim shumë i shpejtë midis trurit dhe disa qelizave të specializuara të murit të parë të zorrëve, të quajtura neuropodë, të afta për të dalluar llojin e substancës së ëmbël. Në fakt, nëse vjen një ëmbëlsues sintetik (për shembull acesulfama, sukraloza dhe sakarina), qelizat sekretojnë neurotransmetuesin Atp, ndërsa nëse një sheqer natyral si saharoza, glukoza, laktoza, fruktoza, galaktoza ose një analoge, çlirojnë glutamat.  Të dy llojet e substancave aktivizojnë qarqe metabolike shumë të ndryshme dhe kjo do të shpjegonte gjithashtu efektet kontradiktore të ëmbëlsuesve në ndjenjën e ngopjes. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts