Menu

Gripi i shpendëve shpërthen edhe në Romë, 700 mijë kafshë të prekura që nga tetori

Gripi i shpendëve kthehet në goditje në Itali: Janë regjistruar 21 shpërthime patogjene që nga mesi i tetorit kur u zbulua rasti i parë në Ferrara. Sipas të dhënave nga Instituti Eksperimental Zooprofilaktik i Venecias, deri më tani mbi 700,000 kafshë janë prekur nga gripi i shpendëve, duke përfshirë gjelat e detit, pulat dhe strucat. Shpërthimi i fundit ndodhi në Romë, në një mbarështim jo-tregtar të rreth 250 pulave, ku kontrollet u aktivizuan pas fillimit të vdekshmërisë anormale të kafshëve. Analizat konfirmuan se një lloj virusi shumë patogjen si H5N1, i njëjti që preku fermat në Italinë Veriore.

Pas konstatimit të shpërthimit, Rajoni i Lazios krijoi një zonë mbrojtëse me një rreze prej 3 km nga ferma e prekur dhe një zonë mbikëqyrjeje me një rreze prej 10 km. Të gjitha fermat në zonën që i nënshtrohen masave të sigurisë, rreth 35 biznese të vogla, sipas asaj që deklaroi këshilltari rajonal i shëndetësisë Alessio D’Amato duhet të kontrollohen.

Në zonat e mbrojtjes dhe të mbikqyrjes nuk lejohet të futen apo të dalin shpendët apo gjitarët pa autorizimin e veterinerit. Kushdo që hyn ose del nga një fermë duhet të respektojë masat e duhura të biosigurisë, të gjitha kufomat e zogjve të ngordhur duhet të asgjësohen menjëherë, ndërsa automjetet dhe pajisjet duhet t’i nënshtrohen procedurave të dezinfektimit. Ndalohet transporti i mishit të shpendëve dhe panaireve të shpendëve. Të gjitha masat mbeten në fuqi për të paktën 21 ditë pasi të jetë dezinfektuar shpërthimi. (IlFattoAlimentary)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts