Menu

Adoleshentët, drejt ushqimeve ultra të përpunuara

Sipas vlerësimeve, të rriturit marrin 60% të kalorive të tyre çdo ditë nga ushqimet ultra të përpunuara. Por ka një kohë kur konsumi i produkteve industriale të pasura me yndyrna, sheqerna, kripë dhe shtesa rritet: Adoleshenca. Gjithashtu ka disa ushqime që veprojnë si katalizatorë, duke amplifikuar dhe stabilizuar zakonin e këtij lloji të të ushqyerit: Kur filloni t’i hani rregullisht, konsumi i llojeve të tjera ultra të përpunuara gjithashtu rritet në mënyrë dramatike. Ekzistenca e ushqimeve utra të përpunuara doli në një studim të paraqitur në kongresin e fundit të Shoqatës Amerikane të Zemrës nga studiuesit në Broward College. Ata zhvilluan një pyetësor të quajtur Processed Food Intake Assessment (PIE), në lidhje me konsumin e 12 llojeve të ushqimeve ultra të përpunuara, tek mbi 300 nxënës të shkollave të mesme (të moshës 13-19 vjeç) të 12 shkollave të Floridës. Pyetjet përfshinin përgjigje të vërteta/të rreme ndaj deklaratave të tilla si “Unë shpesh konsumoja pije me sheqer para pandemisë”. Pyetjet janë të lidhura me dy periudha specifike: Periudhën tetë javore të vitit 2022, pas përfundimit të kufizimeve të shkaktuara nga pandeminë dhe periudhën para-pandemike të vitit 2019, për të verifikuar çdo ndryshim në zakone.

Anketa tregoi se disa ëmbëlsira ultra të përpunuara rrisin konsumin e të gjitha të tjerave: Në veçanti, ka një rritje prej 11% të ëmbëlsirave të ngrira, 31% me ëmbëlsira dhe 12% me pasta. Shoqata pa edhe diçka tjetër: Ata që kishin ulur konsumin e mishit të përpunuar, kishin reduktuar gjithashtu ushqimet ultra të përpunuara me 8%, ndërsa një rënie e bukës industriale korrespondonte me një rënie në të gjitha prodhimet e tjera prej 9%. Sa i përket ndryshimeve të lidhura me pandeminë, 43% thanë se kishin rritur frekuencën e konsumit të produkteve ultra të përpunuara, ndërsa 57% e kishin ulur atë.

Për prindërit (veçanërisht në rastin e fëmijëve më të vegjël), duhet të kontrollojnë blerjen dhe konsumin veçanërisht të ëmbëlsirave, për të frenuar marrjen e të gjitha produkteve ultra të përpunuara. Përveç kësaj, studimi konfirmoi atë që doli në shumë kërkime të tjera, domethënë rëndësinë vendimtare të zakoneve të të ngrënit të fituara tashmë që nga fëmijëria dhe pastaj të konsoliduara (ose të ndryshuara) në adoleshencë, të cilat ndikojnë në mënyrën se si ushqeheni gjatë gjithë jetës suaj. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts