Menu

Lënda e parë për ëmbëlsira: E ndotur me bakterin e E.coli?

Zyrtarët federalë amerikanë megjithëse nuk kanë përcaktuar në mënyrë të saktë ndonjë përbërës të lëndëve të para për ëmbëlsira si shkaktarë të përhapjes së infektimeve me bakterin E.coli, kanë vijuar testimet dhe analizat e këtyre produkteve.

Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 16 njerëz të shpërndarë në 12 shtete amerikane janë konfirmuar si të infektuar me bakterin E.coli, të cilët janë shtruar në spitale për të marrë ndihmën e parë. Infektimet kanë nisur në shkurt të këtij viti dhe rasti më i fundit i përket 21 qershorit.

Më shumë raste të tjera do të identifikohen, sipas zyrtarëve federalë amerikanë për shkak të jetëgjatësisë së lëndëve të para për përgatitjen e ëmbëlsirave dhe kohës gjithashtu të gjatë të shfaqjes së simptomave të infektimit.

Agjencia Amerikane e Ushqimit dhe e Medikamenteve po punon ngushtësisht me Qendrën për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve dhe ka nisur hetimin për analizimin e rasteve të raportuara. Megjithatë, akoma nuk është identifikuar si një shkaktar i mundshëm ndonjë produkt specifik i lëndëve të para për kek apo ëmbëlsira.

Individët e sëmurë i përkasin moshave nga 2 deri në 73 vjeç, me një moshë mesatare rreth 13 vjeç. Rreth 75% prej tyre janë fëmijë ose i përkasin moshës nën 18 vjeç. Fëmijët janë ata që mund të infektohen më rëndë nga bakteri i E.colit.

Ndër 8 pacientë të intervistuar, gjashtë prej tyre kanë raportuar që kanë konsumuar brumë të pagatuar mirë,  të përgatitur me një lëndë të parë për torta apo për ëmbëlsira.

Të gjitha sekuencat e gjenomeve të analizuara tregojnë që bakteret me të cilat janë infektuar këta individë janë të ngjashme nga ana gjenetike, gjë e cila do të thotë që janë infektuar nga i njëjti ushqim.

Burimi: Food Safety News

Qendra Alert

alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed