Menu

Nikolin Jaka: Skema Kombëtare pa asnjë studim dhe pa përfitim për blegtorët

Në një lidhje Skype në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Nikolin Jaka kryetar i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë, Tiranë ka folur për Skemën Kombëtare, e cila sipas tij nuk është e qëndrueshme, nuk e formalizon sektorin e blegtorisë dhe nuk ndjek produktin fundor.
“VKM nuk ka bërë as atë që kishte në 2021. Dëgjohet se thonë se duan ta zhvillojnë apo formalizojnë sektorin, të përfitojnë të gjithë, ndërsa VKM është në kundërshtim me të gjitha këto. Nuk e zhvillon, nuk ka skemë të qëndrueshme, nuk e formalizon, ka limite dhe nuk e ndjek produktin fundor. Duan t’i bashkojnë, çfarë të bashkojnë 200 apo 500 lopë ndërkohë që përfiton për 50. Përjashtohen të gjithë ata që janë poshtë 10 krerë lopë, ku 80% e fermave në Shqipëri janë më poshtë se 10 krerë lopë. Kë kemi përfshirë? BE ka standard me reagim në efektin ekonomik. Duhet të linim afat 3-5 vjeçar për krerët e lopëve. Grupi i punës, fatkeqësisht në ministritë tona kemi makina llogaritëse të vjetra, të parifreskuara dhe që nuk dinë të bëjnë ushtrimet e tyre, pa asnjë ekspertizë, pa dialog. Nuk u bë asnjë dialog me grupet e interesit, tjetër gjë kemi kërkuar ne dhe tjetër gjë na del nga Ministria e Bujqësisë. Jam i bindur që Ministria e Bujqësisë nuk është e kënaqur me këtë VKM, ku skema e Maqedonisë dhe e Kosovës janë të përcaktuara dhe pa limit, kanë standartizim, formalizim, kontroll të produktit ku sigurohet qytetari për sigurinë ushqimore dhe fermeri për punën e tokës. Serbia ka shkur në 30% të furnizimit të Shqipërisë me qumësht. Të dalë qeveria e të thotë se fokusi janë frutat e zarzavatet dhe të heqin dorë nga përpunimi i qumështit dhe të kalojnë në fermat e zarzavateve. Meqë Industria e Përpunimit të Qumështit dhe blegtorisë e ka të pamundur që të përballojë avantazhet e vendeve të rajonit, jemi në pamundësi, pra të fokusohemi në sektorë të tjerë”-tha Nikolin Jaka.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts