Menu

Pilku: Blegtoria e lënë mënjanë, marrim lëndën e parë nga Kosova dhe Serbia

Në një lidhje Skype për emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, eksperti i bujqësisë Ilir Pilku foli për mbështetjen e bujqësisë përmes Skemës Kombëtare dhe mungesën e një studimi për sektorin e blegtorisë, i cili sipas tij është lënë mënjanë.
“Për herë të parë bujqësia shqiptare ka një fond kaq të madh 3.2 miliard lekë, duke zbritur detyrimet e prapambetura, rreth 22 milion euro në dispozicion të skemave të mbështetjes. Shqipëria ka aktivitete pa fund, rreth 20 janë potenciale. Është vendosur fokus i veçantë asaj që Banka Botërore ka thënë me vite të tëra, rritja dhe forcimi i serave dhe sektorit të serave, pra është pjesë e skemës. Sipërfaqja është 1 ha, skema ka qëllim kryesor kapitalizimin e bujqësisë, komercializimin e saj, ndaj është vendosur një dysheme 1 ha. Në sugjerimin tim, mund të shkonim për 2-3 vitë në një përshkallëzim në1 ha, por si fillim mund ta nisnim me 0.6-0.7 ha, pasi me këtë dysheme do eleminohen dhe nuk do të jenë pjesë e konkurrencës fermerët e vegjël. Gjithsesi është një skemë që e vlersoj. Blegtoria është lënë pak mënjanë. Mbështetet thjesht subvencionimi për krerë, por nuk është skemë subvencionimi i litrave të qumështit në bazë të faturimeve. Mendoj që për mbështetjen e blegtorisë duhej më shumë fokus në skema dhe politikat e qeverisë. Jemi në numër të barabartë krerësh, 1927 kemi pas të njëjtin numër gjedhësh, 5% blegtori të imët. Kjo industri punon me kapacitete të ulëta, kërkon nëpër tregje rajonale lëndë të parë nga Kosova dhe Serbia, shumë më pak nga Maqedonia, ndaj duhet ta mbështesim zhvillimin e blegtorisë. Jemi munduar të bëjmë gjëra të mira, por s’janë studiuar në detaje”-tha Ilir Pilku.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts