Menu

Kapaj: VKM mbështet sektorin e bujqësisë, problem rendimenti i ulët për krerë

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Prof. Assoc. Dr Ilir Kapaj ekonomist agrar ka folur për mbështetjen e bujqësisë përmes Skemës Kombëtare dhe problemin e studimeve ndaj sektorit të blegtorisë, për eksporte apo tregtinë ndërkombëtare për qumështin apo nënproduktet e tij.
“Me VKM e fundit mbështeten sektorët që janë studiuar dhe një pjesë e madhe kanë avantazh konkurrues me vendet e tjera dhe janë potencial për tregtinë në rajon apo ndërkombëtare. Janë frutat dhe perimet në sera, jemi në avantazh me vendet e tjera pasi dalin më herët dhe janë më të thjeshta për t’u eksportuar. Kemi potencial, rastin e bimëve medicinale e mbështetjes së mjaltit, peshkimit. Kjo Skemë Kombëtare tenton të mbështesë ato sektorë që rezultojnë të jenë më eficente. Mënyra e dytë e aplikimit, një pjesë e madhë e tyre bëhet online dhe është lehtësi për fermerët. Sektori i blegtorisë, diskutimi është më i gjerë. Po të hedhim sytë në BE gjejmë forma e modele të ndryshme. Dikur BE në vendet anëtare ka mbëshetur blegtorinë, subvencionon për krerë, por problemi u konstatua 5-7 vite pas implementimit të këtij instrumenti, kur rendimenti për krerë filloi të binte. Kjo bëri që politikat e BE të ndryshonin dhe të kalonte në mbështetje për njësi prodhimi, apo për litër/qumësht. Në blegtorinë në Shqipëri nuk ka studime të mirëfillta për eksporte apo tregtinë ndërkombëtare për qumështin apo nënproduktet e tij. Mbështetja për njësi prodhimi çon më tepër drejt formalizimit të aktorëve që punojnë në industrinë e përpunimit të qumështit dhe fermerëve fundor dhe i bën ata të standardizohen dhe të rrisin rendimentin për krerë. Sot, tek ne problem ka të bëjë me rendimentin e ulët për krerë dhe duhen parë insturmentet që rrisin rendimentin për krerë se sa numrin e krerëve”-tha Ilir Kapaj.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts