14 C
Tirana
Friday, August 14, 2020
No menu items!

OIE dhe WVA: Aktivitetet veterinare janë thelbesore për sigurinë e ushqimit

Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA), kanë dalë në një deklaratë të përbashkët sa i takon pandemisë globale COVID-19. Ato kanë tërhequr vëmendjen për rolet dhe përgjegjësitë e profesionit të veterinarisë për shëndetin publik. Ku nënvizojnë se aktivitetet specifike veterinare janë thelbësore për të siguruar një vazhdimësi në sigurinë e ushqimit, parandalimin e sëmundjeve dhe menaxhimin e urgjencës.

Për të trajtuar në mënyrë efektive sfidat e paraqitura nga pandemia COVID-19, shumë qeveri në mbarë botën kanë ndërmarrë masa kufizuese për të mbyllur bizneset jo thelbësore. Këto vendime shtrojnë pyetje në lidhje me përshtatjet e mundshme që duhet të zbatohen nga profesioni i veterinarisë.

Në këtë kontekst, Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE) dhe Shoqata Botërore e Veterinarisë (WVA) mbeshtesin aktivitetet specifike të Shërbimeve Veterinare qe të konsiderohen si biznes thelbësor.

Mbajtja e aktiviteteve që janë thelbësore për shëndetin publik

Veterinerët janë një pjesë integrale e bashkësisë globale të shëndetit. Përtej aktiviteteve të lidhura me shëndetin dhe mirëqenien e kafshëve, ato kanë një rol kryesor në parandalimin dhe menaxhimin e sëmundjeve, përfshirë ato të transmetueshme për njerëzit, dhe për të siguruar sigurinë ushqimore për popullsinë.

Në situatën aktuale, është e rëndësishme që, në mesin e aktiviteteve të tyre të shumta, ata të mund t’i mbajnë ato të nevojshme për të siguruar që:

  • Shërbimet e rregullimit dhe inspektimit veterinar kombëtar dhe rajonal mund të mbikëqyrin integritetin e shëndetit publik
  • vetëm kafshët e shëndetshme dhe nënproduktet e tyre hyjnë në furnizimin me ushqim për të garantuar sigurinë ushqimore për popullsinë,
  • situatat emergjente mund të adresohen,
  • masat parandaluese, siç është vaksinimi kundër sëmundjeve me një ndikim të rëndësishëm shëndetësor publik ose ekonomik, mirëmbahen.
  • aktivitetet prioritare kërkimore vazhdojnë.

Gjatë kryerjes së punës së tyre, veterinerët kanë përgjegjësi të ruajnë shëndetin e tyre, shëndetin e atyre me të cilët punojnë dhe shëndetin e klientëve të tyre. Prandaj, ata duhet të sigurojnë që zbatohen nivele të përshtatshme të biosigurisë, që personeli i tyre të mbrohet me pajisjet e nevojshme dhe që pronarët e kafshëve të informohen për masat paraprake të vendosura. Theshtë përgjegjësi e secilit individ të sigurojë që sjelljet e duhura respektohen në kuadrin e këtyre veprimtarive, për të shmangur përhapjen e mëtejshme të COVID-19.

Qendra Alert/Alert.al

- Advertisement -

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu

Lajmi i fundit

EFSA: Rreziqet në shëndet nga prania e glikalkaloideve në ushqime

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin e njeriut dhe kafshëve në lidhje me praninë e glikalkaloideve në ushqime dhe...

Kinë, Koronavirus në mishin e pulës të ardhur nga Brazili. Virusi edhe në karkaleca deti ekuadorian. Ja nga se mund të ketë ardhur

Koronavirusi u gjet në mostrat e krahëve të pulave të ngrira në Kinë. Shpendët ishin importuar nga Brazili. Koronavirusi që shkakton Covid-19 u zbulua gjatë...

Në mbrojtje të fermerëve dhe zë kundër Ministrisë së Bujqësisë, eksperti Ervin Resuli nën presion dhe i kërcenuar?

Një status në Facebook, hedh dyshime se një nga ekspertët e bujqësisë dhe zëri që iu ka dalë në mbrojtje fermerëve gjatë gjithë kohës,...

Prokuroria Fier ka “harruar” dosjen e Harrilla Mile, 15 vite kryetar komune, që falsifikoi 455 ha toka të 10 fshatrave

“TUÇ MAKU” i GRECALLISË-FIER, HARRILLA MILE/ Me “akrobaci nderesh”, qëndroi 15 vite kryetar i Komunës Qendër, kohë kur nga familje me jetë minimale, u bë me...

Fermerët në skemën e kompensimit, do paguajnë TVSH-në për qarkullim vjetor mbi 10 mln lekë xhiro

Nga 1 janari 2021 fermerët, në skemën e kompensimit, do paguajnë TVSh për qarkullim vjetor mbi 10 milionë lekë, nga 5 milionë lekë që...

More Articles Like This

- Advertisement -