Menu

Parlamenti dhe qeveria e Holandës japin OK për Shqipërinë: Të përcaktohet data për negociatat me BE-në

Parlamenti holandez ka mbështetur vendimin e qeverisë së Holandës e cila është pro përcaktimit sa më parë të datës së konferencës ndërqeveritare Shqipëri-BE. Lajmi është dhënë sot nga mediat holandeze, ndërkohë që pritet që pas Komisionit të Jashtëm në parlamentin holandez nesër pritet të konfirmohet edhe nga seanca plenare.

Ndërkohë Ambasada holandeze në Tiranë ka shperndare qëndrimin e qeverisë së Holandës.

Deklarata e plotë:

“Politika e qeverise hollandeze ne lidhje me procesin e zgjerimit eshte strikte, e drejte dhe mbeshtetese/e angazhuar. Vendimet per hapat e metejshme qe duhen ndermarre ne lidhje me pranimin ne BE jane te bazuara ne meritat individuale te vendeve.

Ne mars 2020, Keshilli Europian vendosi te hape negociatat me Shqiperine dhe te mbaje Konferencen e Pare Nder-Qeveritare te 27 vendeve anetare te BEse me Shqiperine, nje here qe  nje sere kushtesh te ishin plotesuar kryesisht ne fushen e sundimit te ligjit/shtetit te se drejtes.

Qeveria hollandeze bie dakort me gjetjet e Komisionit Europian sikurse theksohet ne perditesimin e raportit per Shqiperine.

Shqiperia ka bere progres ne fushat prioritare si reforma ne drejtesi dhe lufta kunder krimit te organizuar dhe korrupsionit. Gjithashtu ‘track record’-i ka shenuar progres, megjithese nje numer me i larte denimesh per zyrtaret e larte mbetet nje ceshtje e rendesishme per t’u mbajtur ne vemendje.

Qeveria hollandeze mundet kesisoj te bjere dakort per mbajtjen e Konferences se Pare Nder-Qeveritare me Shqiperine, nje here qe kuadri negociator te jete miratuar.

Sot, shumica e parlamentit ra dakort qe te mbahet Konferenca e Pare Nder-Qeveritare me Shqiperine, pas miratimit te kuadrit negociator. Procedura do te finalizohet neser me votimin e mocioneve te mundshme te ngritura nga partite apo grupet parlamentare.

Qeveria hollandeze eshte e kenaqur qe eshte krijuar nje kuader negociues i qarte dhe i qendrueshem per negociatat e pranimit midis BEse dhe Shqiperise. Qeveria pret me kenaqesi mbajtjen e te pares Konference Nder-Qeveritare si nje nisje zyrtare e negociatave, nje trajektore intensive ne te cilen reformat ne fushen e sundimit te ligjit, shtetit se te drejtes, luftes kunder krimit te organizuar dhe korrupsionit si dhe fuquzimit te metejshem te institucioneve demokratike do te mbeten prioritete kyce”.

alert.al/

 

 

Related Posts