Menu

Propozimi i ekspertëve të OKB: Zero plastikë deri në 2040

Kombet e Bashkuara në Traktatin Global për t’i dhënë fund ndotjes plastike kanë punuar që nga marsi me kontributin e mbi 200 vendeve dhe që duhet të përpunohet në versionin përfundimtar deri në vitin 2024. Ata duhet të vendosin një qëllim të qartë dhe konkret, domethënë eliminimin e të gjithë prodhimit të plastikës së re deri në vitin 2040. Vetëm në këtë mënyrë do të ndikojë në praninë në tokë të këtyre materialeve të kudo ndodhura, përgjegjës për një pjesë të rëndësishme (për prodhimin dhe eliminimin) e lëshimit të gazeve serë dhe kontaminimet e llojeve të ndryshme, të dëmshme për shëndetin e njeriut.

Propozimi u lëshua nga ekspertët e Qendrës Globale të Politikave Plastike të Universitetit të Portsmouthit, në Britaninë e Madhe, në faqet e Nature Reviews Earth and Environment, dhe fillon nga vëzhgimi i paefektshmërisë së asaj që është propozuar dhe vënë në vend deri tani. Sipas vetë Kombeve të Bashkuara, prodhimi plastik është rritur nga 2 milion tonë në vitin 1950 në 348 milionë në vitin 2017 dhe duhet të dyfishohet deri në vitin 2040, i mbështetur nga një sektor industrial që sipas përllogaritjeve vlen më shumë se 522 miliardë dollarë. Deri në 2050, ajo do të jetë përgjegjëse për emitimin e 15% të gazeve të efektit serrë, nëse asgjë nuk ndryshon. Çdo vit, 11 milionë tonë përfundojnë në ujëra (një vlerë që mund të trefishohet deri në vitin 2040) dhe kërcënojnë mbi 800 lloje.

Sipas synimeve të versioneve të para të traktatit, një zvogëlim prej 55% në prodhim do të ketë ndërkohë efekte të rëndësishme të tilla si shkurtimi i emetimeve të gazit të efektit të serës me 25% dhe krijimi i më shumë se 700,000 vendeve të punës, veçanërisht në vendet më të varfëra. Por, sipas ekspertëve të Qendrës realiteti është i ndryshëm, siç dëshmohet nga një fakt shqetësues: Nëse masat do të mbahen deri në vitin 2040 më së shumti do të ketë një reduktim prej 7% në emetimin e plastikës së re në mjedis.(FoodSfetyNews)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts