Menu

Raporti i OBSH: 1 në 6 njerëz në mbarë botën përjetojnë infertilitet

Rreth 17.5% e popullsisë së rritur të botës, pothuajse një në gjashtë do të përjetojnë infertilitet në një moment të jetës së tyre, sipas raportit 98 faqesh nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH ).

Këto shifra janë vlerësimet e para të Agjencisë për shkallën e infertilitetit në më shumë se një dekadë. Tedros Adhanom Ghebreyesus , drejtori i përgjithshëm i OBSH-së, tha se raporti nënvizon seriozitetin e infertilitetit si një çështje e shëndetit publik dhe nevojën urgjente për të zgjeruar aksesin në parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimet.

“Raporti zbulon një të vërtetë të rëndësishme – infertiliteti nuk diskriminon. Përqindja e njerëzve të prekur thekson nevojën për të zgjeruar aksesin në kujdesin e fertilitetit dhe për të siguruar që kjo çështje të mos jetë më e margjinalizuar në kërkime dhe politika shëndetësore në mënyrë që mënyra të sigurta, efektive dhe të përballueshme për të arritjen e lindjes së fëmijëve janë të disponueshme për ata që i kërkojnë”, tha Tedros.

Sipas OBSH-së, nuk ka prova të mjaftueshme për të ditur nëse shfaqja e fenomenit është më e shpeshtë apo jo.

Çuditërisht, vlerësimet e reja të OBSH-së, bazuar në mbi 100 studime të kryera nga viti 1990 deri në vitin 2021, tregojnë variacion të kufizuar në praninë e fenomenit nga rajoni në rajon.

Për më tepër, normat janë të krahasueshme për vendet me të ardhura të larta, të mesme dhe të ulëta, duke sugjeruar se infertiliteti është një sfidë serioze shëndetësore në çdo komunitet, vend dhe rajon të botës.

Prevalenca gjatë gjithë jetës është 17.8% në vendet me të ardhura të larta dhe 16.5% në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

“Për miliona njerëz në mbarë botën, rruga drejt prindërimit mund të jetë e vështirë, nëse jo e pamundur. Në nivel global, vlerësohet se një në gjashtë persona preken nga pamundësia për të pasur një fëmijë në një moment të jetës së tyre. Kjo është e pavarur. se ku jeton dhe çfarë burimesh ka”, shtoi Tedros.

Infertiliteti është një gjendje e sistemit riprodhues të mashkullit apo femrës, e përcaktuar nga pamundësia për të arritur shtatzëni pas 12 ose më shumë muajsh marrëdhënie të pambrojtura, thuhet në raport. Mund të shkaktojë stres dhe shqetësim intensiv, stigmatizim dhe vështirësi financiare dhe të ndikojë në gjendjen mendore të personit.

“Shkaqet e infertilitetit janë të ndryshme dhe shpesh komplekse, diçka që mund të përjetohet nga burrat dhe gratë. Në të vërtetë, një gamë e gjerë njerëzish në të gjitha rajonet mund të kenë nevojë për kujdes të fertilitetit. Qasja në shërbimet e shëndetit seksual dhe riprodhues është mënyra kryesore për njerëzit të kenë shanset më të mira për të pasur numrin e fëmijëve që dëshirojnë. Megjithatë, në shumicën e vendeve këto shërbime janë të pamjaftueshme,” vuri në dukje Tedros.

Pavarësisht nga shtrirja e problemit, zgjidhjet për parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e infertilitetit — duke përfshirë riprodhimin e asistuar (i njohur si fertilizimi in vitro ose IVF) — mbeten të pafinancuara dhe të paarritshme për shumë për shkak të kostove të larta, stigmës sociale dhe disponueshmërisë së kufizuar. raporton ekspozita.

Në shumicën e vendeve trajtimet e fertilitetit financohen kryesisht nga privatët, duke rezultuar shpesh në kosto të mëdha financiare.

Njerëzit në vendet më të varfra shpenzojnë një pjesë më të madhe të të ardhurave të tyre për kujdesin e fertilitetit sesa njerëzit në vendet më të pasura, thotë raporti.

Kostot e larta i pengojnë njerëzit të kenë qasje në trajtime për të trajtuar infertilitetin ose mund t’i zhysin ata në varfëri si rezultat i kërkimit të një kujdesi të tillë, shtoi raporti.

Megjithëse ky raport i ri paraqet prova bindëse të prevalencës së lartë të infertilitetit në nivel global, ai ende tregon një mungesë të vazhdueshme të të dhënave në shumë vende dhe disa rajone.

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts