Menu

Studimet: Vetitë që ka kafja me qumësht

Kafeja veçanërisht nëse shoqërohet me qumësht ka një veprim të fuqishëm anti-inflamator dhe ul presionin e gjakut. Dy përfitimet, potencialisht të motivuara edhe nga shkaqe të zakonshme, u shfaqën në dy studime shumë të ndryshme, të publikuara në të njëjtën ditë, të cilat konfirmuan se sa shumë kafeja e konsideruar prej vitesh e padëshirueshme për ata me sëmundje të zemrës është në të vërtetë e dobishme dhe jo vetëm për zemrën.

Studimi i parë u konceptua dhe u krye nga studiues të Universitetit të Kopenhagës, Danimarkë mbi qelizat in vitro, me qëllim të verifikimit të efektit të substancave të formuara nga reagimi i polifenoleve që përmban kafeja me proteinat (dhe aminoacidet e tyre) që përmban qumështi dhe ka sjellë rezultate të rëndësishme nga këndvështrime të ndryshme. Siç është raportuar në Journal of Agricultural and Food Chemistry qelizat njerëzore të vendosura në një gjendje që stimulon reaksionin inflamator dhe më pas të vendosura në kontakt me tretësira të ndryshme, përveç asaj të kontrollit, të polifenoleve ose me proteinat e qumështit, reaguan në mënyra shumë të ndryshme. Edhe nëse polifenolet, tashmë të vetme, shfaqnin një aktivitet të mirë anti-inflamator, kur kombinoheshin me proteinat e qumështit dyfishuan fuqinë e tyre. Siç mund të vërehej duke analizuar prodhimin e ndërmjetësve inflamatorë, tendencën e disa prej rrjeteve metabolike, tipike për këto procese dhe sjelljen e disa gjeneve të lidhura me to.

Studimi i dytë, sapo ka dalë mbi lëndët ushqyese u krye nga studiues në Universitetin e Bolonjës. Duke analizuar zakonet dhe shëndetin e mbi 700 grave dhe burrave, studiuesit kanë parë se ata që pinë zakonisht 2-3 filxhanë kafe kanë të gjithë presion gjakun më të mirë se ata që nuk pinë kurrë kafe dhe ata që pinë rregullisht më shumë se tre filxhanë në ditë. Ndërsa nuk ka prova që ekziston një marrëdhënie shkak-pasojë, ndoshta në efektin e dobishëm në zemër dhe enët e gjakut, veprimi anti-inflamator i polifenoleve kontribuon. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts