Menu

Të gjithë të çmendur pas vitaminave, një e treta e gjermanëve marrin rregullisht suplemente

Konsumatorët gjermanë, si ndoshta shumë evropianë të tjerë janë të çmendur në lidhje me shtesat e vitaminave: rreth një në tre merr ato, në formulimet më të ndryshme, të paktën një herë në javë, ndërsa një në gjashtë e bën atë çdo ditë. Kjo është ajo që del nga raporti i fundit i Consumer Monitor, sondazhi i Institutit Federal Gjerman për Vlerësimin e Rrezikut (BfR), i cili raporton periodikisht përgjigjet e një mostre prej një mijë qytetarësh.

Pothuajse 93% e tyre i konsiderojnë vitaminat të rëndësishme dhe i konsiderojnë frutat dhe perimet si burimet kryesore, të ndjekura nga bishtajoret dhe peshqit. Rreth gjysma thonë se i kushtojnë vëmendje asaj që hanë (në lidhje me vitaminat), ndërsa vetëm një në katër besojnë se është e dobishme të marrin shtesa. Megjithatë, një në tre veta i konsumon rregullisht, sidomos vitamina D, B12, C dhe preparatet me multivitamina.

Disa kanë frikë se kanë ndonjë mangësi (rreth 20%), dhe shumë mendojnë se mund të nxjerrin përfitime nga shtesat (për shembull për sistemin imunitar dhe jo çuditërisht vitamina më e dashur është D), por pothuajse askush nuk ka marrë ndonjëherë një diagnozë në këtë kuptim (për 82% nuk ka ndodhur). Nga ana tjetër, dihet se, sidomos në vendet më të pasura është e vështirë të arrihet një gjendje mangësie dhe se teprica e vitaminave të tretshme në yndyrë, si A, D dhe E, mund të shkaktojë dëme mjaft serioze për shëndetin. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts