Menu

Alarm për përhapjen e papritur të virusit të rrezikshëm Kongo

Ethet hemorragjike Krime-Kongo (CCHF) është një sëmundje e përhapur e shkaktuar nga një virus që transmetohet nga rriqrat i njohur si Nairovirus. Ky virus i përket familjes së viruseve Bunyaviridae dhe ka aftësinë të përhapet më shpejt nga një trup në tjetrin. Sipas raportit të fundit, autoritetet shëndetësore të Pakistanit janë alarmuar pasi dy persona vdiqën nga ndërlikimet shëndetësore të shkaktuara nga virusi në provincat Sindh dhe Balochistan të vendit.

Sa i rrezikshëm është virusi i ri dhe çfarë simptomash vëren një person pas kontraktimit të virusit? Le të kuptojmë gjithçka rreth virusit të ri të Kongos.

Çfarë është virusi i Kongos?

Organizata Botërore e Shëndetësisë e ka klasifikuar ethet e Kongos si një sëmundje virale, që shkaktohet nga një virus që transmetohet nga rriqrat (nairovirus). Virusi mund të përhapet me shpejtësi dhe t’i bëjë njerëzit të vuajnë nga shpërthime të rënda të etheve hemorragjike virale, me një shkallë vdekshmërie prej 10-40 për qind. Disa nga simptomat që lidhen me këtë virus përfshijnë:

-Ethe

-Dhimbje muskulore

-Marramendje

-Dhimbje qafe

-Ngurtësia e qafës

-Dhimbje shpine

-Dhimbje koke

-Sytë e lënduar

-Fotofobia (ndjeshmëria ndaj dritës)

Cila është origjina e virusit?

Sipas OBSH-së, sëmundja është endemike në Afrikë, Ballkan, Lindjen e Mesme dhe disa pjesë të Azisë.

Si përhapet virusi?

Në një raport, organi global i shëndetit ka deklaruar se virusi transmetohet te njerëzit ose nga pickimi i rriqrave ose nëpërmjet kontaktit me gjakun ose indet e infektuara të kafshëve gjatë dhe menjëherë pas therjes. Deri më tani, nuk ka asnjë vaksinë të disponueshme në botë për të trajtuar infeksionin e shkaktuar nga virusi i Kongos.

Two Congo virus-related deaths cause alarm in Pakistan | Health News | Al Jazeera

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed