Menu

Alarmi nga ethet afrikane të derrave

477 derra të egër janë gjetur të ngordhur në Itali për shkak të etheve afrikane të derrave, nga të cilat shumica u gjetën në Piemont (282) dhe Liguria (139). Rasti i parë u raportua më 5 janar 2022 dhe pritet një rritje e mëtejshme në muajt e ardhshëm. “Arsyet për këtë rritje shqetësuese janë disa” – shpjegon Anxhelo Ferrari, drejtor i Institutit Eksperimental Zooprofilaktik të Piemontit, Ligurias dhe Valle D’Aostas, i ngarkuar deri pak ditë më parë për të ndjekur evolucionin e epidemisë. Në dimër virusi ruhet më shumë dhe për këtë arsye përhapja është më e lehtë. “Pastaj është problemi i transferimit të derrave të egër të ngordhur” – vazhdon Ferrari, i cili duhet të hiqet sa më shpejt që të jetë e mundur nga zona e infektuar, për të parandaluar përhapjen e virusit. Çështja është komplekse dhe nuk është aspak e lehtë dhe e shpejtë për t’u zgjidhur. Zona në të cilën duhet të ndërhyhet është e madhe dhe mënyra më efektive për të frenuar përparimin e etheve afrikane të derrave është për të krijuar një pengesë, duke rrethuar zonat në rrezik. Në Belgjikë janë instaluar 350 km rrjete, ndërsa në Itali, pavarësisht se ka një zonë shumë më të madhe të prekur, kilometrat e rrjetit të instaluar për tani janë 120. “I kam raportuar situatën dhe çështjet kritike Ministrive kompetente”- shpjegon Ferrari dhe shpresoj se do të ketë një ndërhyrje të mëtejshme. Lidhur me pengesat, duhet mbajtur mend se ato nuk shërbejnë për të frenuar derrat e egër, por për të ngadalësuar përhapjen e sëmundjes. Deri tani, Ministria e Shëndetësisë së Italisë ka ndërhyrë duke caktuar dhjetë milionë ad hoc, Lombardia gjithmonë ka ndarë 1.5 milionë për gardhe, ndërsa dy milionë kanë mbërritur nga Emilia-Romagna. Në vend të kësaj, Rajoni i Piemontit ka premtuar fonde për pozicionimin e pengesave dhe mirëmbajtjen e tyre. Duhet mbajtur mend se ethet afrikane të derrave përhapen tërthorazi, kështu që edhe një makinë bujqësore, një biçikletë mund ta transmetojë atë në ferma. Sipas të dhënave më të fundit, nga viti 1980 deri më sot, derrat e egër kanë shkuar nga 50 mijë në 2 milionë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts