Menu

Gjykata e Përgjithshme e BE-së “bllokon” Google, s’ka të drejtë të pengojë motorrët e kërkimit të Android dhe pajisjeve tjera smart

Organizata Evropiane e Konsumatorit (BEUC) mirëpret vendimin e Gjykatës së Përgjithshme të BE-së të 14 shtatorit 2022 për çështjen Google Android. Gjykata e Përgjithshme mbështeti në masë të madhe vendimin e Komisionit Evropian të vitit 2018 se Google shkeli rregullat antitrust të BE-së, duke vendosur kufizime të paligjshme ndaj prodhuesve të pajisjeve Android dhe operatorëve të rrjetit celular për të çimentuar pozicionin e saj dominues në kërkimin e përgjithshëm në internet. Monique Goyens, Drejtore e Përgjithshme e BEUC, komentoi: “Vendimi i sotëm i Gjykatës së Përgjithshme mbi praktikat e Google në lidhje me Android është vendimtar, sepse konfirmon se konsumatorët e Evropës duhet të gëzojnë zgjedhje kuptimplote midis motorëve të kërkimit dhe shfletuesve në telefonat dhe tabletët e tyre. Vendimi i Gjykatës e bën të qartë, se Google nuk mund të abuzojë me pozicionin e saj të fortë në treg për të përjashtuar në mënyrë të padrejtë konkurrentët përmes një rrjeti kompleks dhe të paligjshëm kufizimesh dhe kërkesash për prodhuesit e telefonave. Vendimi do të ndihmojë për të siguruar që konsumatorët mund të përfitojnë nga një mjedis dixhital më i hapur dhe inovativ”.

“Kufizimet e Google dëmtuan shumë miliona konsumatorë evropianë duke i privuar ata nga zgjedhja dhe inovacioni i vërtetë për një dekadë. Në praktikë, shumë konsumatorë evropianë nuk kishin alternativë për përdorimin e motorit të kërkimit të Google dhe shfletuesit Chrome të Google në pajisjet e tyre celulare. Nëse ata preferonin, për shembull, të përdornin shërbime më inovative dhe miqësore ndaj privatësisë, kufizimet e Google i penguan ata ta bënin këtë.”

Pse ka rëndësi për konsumatorët?

Vendimi i Gjykatës për rastin Android ka rëndësi për konsumatorët, sepse shumica e telefonave inteligjentë në Evropë funksionojnë në sistemin operativ Android të Google, ndërsa Google Search është motori dominues i kërkimit, i përdorur nga miliona konsumatorë evropianë çdo ditë për të hyrë në mallra, shërbime dhe informacione në ueb.

Si është përfshirë BEUC?

BEUC ndërhyri në Gjykatë në mbështetje të vendimit antitrust të Komisionit të korrikut 2018, përfshirë në seancat dëgjimore pothuajse një vit më parë. Në ndërhyrjet e tij në Gjykatë, BEUC theksoi mënyrën në të cilën Google shfrytëzoi sjelljen e konsumatorëve në jetën reale, për shembull duke mbajtur aplikacionet e kërkimit dhe shfletuesit të para-instaluar në vend që të ndryshonte në alternativa, për t’i privuar ata nga zgjedhjet e vërteta.

Vendimi i Komisionit i vitit 2018

Vendimi i Komisionit i vitit 2018, tashmë i konfirmuar kryesisht nga Gjykata e Përgjithshme, zbuloi se Google mbrojti dhe forcoi pozicionin e tij dominues në shërbimet e përgjithshme të kërkimit dhe shkeli rregullat e konkurrencës së BE-së duke:

– u kërkuar prodhuesve që të instalojnë paraprakisht aplikacionin e kërkimit të Google dhe aplikacionin e shfletuesit (Chrome), si kusht për licencimin e dyqanit të aplikacioneve të Google (Dyqani Play)

– duke parandaluar prodhuesit që dëshirojnë të instalojnë paraprakisht aplikacionet e Google që të shesin qoftë edhe një pajisje të vetme celulare inteligjente që funksionon në versione alternative të Android që nuk janë miratuar nga Google.

Gjykata e Përgjithshme ka konfirmuar përfundimin e Komisionit se, këto praktika të paligjshme janë krijuar qëllimisht për të përjashtuar konkurrentët.

Vendimi i Komisionit zbuloi se kompanitë që ofrojnë motorë kërkimi dhe shfletues alternativë nuk ishin në gjendje të arrinin konsumatorët dhe se për këtë arsye konsumatorëve iu mohua qasja në një zgjedhje të produkteve dhe shërbimeve të tjera.

Burimi: beuc.eu

Qendra ALERT

Related Posts