Menu

Koha e tepërt para televizorit ose ekranit tjetër mund të ndikojë negativisht në sjelljen e fëmijës

Fëmijët i duan filmat vizatimorë, ekranet dhe se prej kohësh flitet për ndikimin negativ të ekraneve në zhvillimin dhe sjelljen e fëmijës. Megjithatë, si ndikon shikimi i filmave vizatimorë në sytë e fëmijëve?

Besohet gjerësisht se shikimi i televizorit nga afër ose mbajtja e një celulari shumë afër syve përkeqëson shikimin.

Koha e tepërt para televizorit ose ekranit tjetër mund të ndikojë negativisht në sjelljen e fëmijës. Megjithatë, nuk do të dëmtojë shikimin e fëmijës.

Në fakt, nëse fëmija është ulur shumë afër ekranit, mund të jetë një shenjë se fëmija nuk po sheh mirë dhe se fëmija ndoshta ka nevojë për syze. Kështu, shikimi i filmit vizatimor nuk do të ndikojë në vizionin e fëmijës.

Si ndikon shikimi i filmave vizatimorë në zhvillimin e fëmijëve?

Ndërsa shikimi i filmave vizatimorë nuk do të prishë vizionin e një fëmije, po zhvillimi? Disa kërkime kanë treguar se koha e tepërt para ekranit ndikon negativisht në ruajtjen e vëmendjes së tyre. Ata gjithashtu treguan se fëmijë të tillë kanë më shumë gjasa të kenë vështirësi në të mësuarit duke dëgjuar.

Fëmijët thithin dhe imitojnë sjelljen që shohin në mjedisin e tyre dhe problemi lind kur përmbajtja që shikojnë përmban skena të dhunshme dhe negative. Shikimi i dhunës së animuar mund të shkaktojë sjellje agresive te fëmijët dhe të rriturit, shkruan KP.

A ka ndonjë anë pozitive për të parë filma vizatimorë?

Sigurisht. Megjithatë, është shumë e rëndësishme të gjesh një ekuilibër dhe të zgjedhësh me mençuri përmbajtjen që do të shikojë fëmija. Ka shumë përmbajtje edukative dhe prindërit duhet të jenë ata që do ta studiojnë përmbajtjen përpara se ta lejojnë fëmijën e tyre ta shikojë atë.

Disa kërkime tregojnë se fëmijët që ishin të ekspozuar ndaj përmbajtjeve pozitive dhe edukative kishin rezultate më të mira në lexim dhe matematikë. Si pothuajse çdo gjë, edhe shikimi i filmave vizatimorë ka të metat, por edhe avantazhet e veta. Është e nevojshme të kontrollojmë përmbajtjen ndaj së cilës do të ekspozohen fëmijët tanë dhe të gjejmë atë që është pozitive dhe edukative.

Gjithashtu, është e nevojshme të kufizohet koha e kaluar para ekranit. Në fund të fundit, nuk ka asnjë përmbajtje të animuar që mund të zëvendësojë kohën e një fëmije me prindërit, të bashkëveprojë, të argëtohet me miqtë dhe të shijojë lojën. (Telegrafi)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed