Menu

Ndryshimi i klimës: Ndikimi në akuakulturë dhe habitatin e salmonit

Ndryshimet klimatike mund të ketë pasoja të rëndësishme në zinxhirët e furnizimit ushqimor. Dy studime të botuara në gjysmën e parë të dhjetorit 2021 ndihmojnë për të kuptuar se si do të ndikojë në sektorin e akuakulturës dhe habitatin e salmonit të egër. Në studimin e parë, të botuar në Global Change Biology, studiuesit nga Universiteti Kanadez i Kolumbisë Britanike dhe Universiteti i Bernës (Zvicër) studiuan transformimet që mund të pësojë industria e akuakulturës, e cila sot furnizon më shumë se gjysmën e peshqve të konsumuar në botë dhe në të cilat ka gjithashtu shumë llogari për vitet e ardhshme.

Për ta bërë këtë, studiuesit analizuan të dhënat nga rreth 70% e prodhimit detar në vitin 2015, gjithashtu duke marrë parasysh faktorë të tjerë, të tilla si disponueshmëria e zonave për akuakulturë e ushqim për peshqit dhe ndryshimi i temperaturave të oqeanit. Analiza tregoi se në qoftë se nuk bëhet asgjë për të pakësuar ngrohjen globale, deri në vitin 2090 sasia e prodhimeve të akuakulturës detare, të tilla si salmoni dhe molusqet mund të ulet me 16%, pas një rritje fillestare prej 8% deri në 2050.

Zonat më të prekura do të jenë Kina, Bangladeshi, Norvegjia, Hollanda dhe Mianmari. Në këto fusha, prodhimi mund të bjerë midis 40 dhe 90%. Megjithatë, shumë do të varet edhe nga dy faktorë të tjerë: i pari është lloji i peshkut. Në rajonet ku rriten bivalva (të tilla si midhjet  dhe molusqet), ndikimi do të jetë shumë më i ulët se në salmon.

Pra, ndërsa në fermat e peshkut si salmoni një rënie prej 3% pritet deri në vitin 2050 dhe 14% deri në vitin 2090, për ato të bivalve modelet tregojnë një rritje në prodhim deri në vitin 2050 dhe një rënie në të dy skenarët e klimës. Së dyti, lloji i ushqimit ka shumë rëndësi. Ata që mbështeten vetëm te miellrat dhe vajrat që nxirren nga peshqit e vegjël, si ankorat dhe harenga, janë shumë më të rrezikuar se ata që përdorin proteina perimesh. Edhe rezervat e këtyre peshqve që përdoren si ushqim kërcënohen nga ndryshimi i klimës. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed