Menu

Rrapaj: Skema që kemi, jo aq e dobishme sa ajo për njësi prodhimi

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Agim Rrapaj kryetar i Këshillit të Agrobiznesit ka folur për Skemën Kombëtare, nevojën për aplikim masiv të fermerëve dhe disbursimin e fondeve në kohën e duhur.

“Edhe pak ditë fillon Skema Kombëtare, ndaj fermerët duhet të aplikojnë masivisht që të ndjekin shembullin e atyre që aplikuan vitin e kaluar dhe në një farë mënyre e detyruan qeverinë që nga 3.1 miliardë lekë të shkonte në 5.1 miliardë lekë. Kjo ishte iniciativë e tyre që aplikuan masivisht. Erdhi si rezultat edhe nga formalizimi dhe numri i NIPT-eve që shkoi në 88 mijë, shifër gati 50% më shumë seç ka qenë. E para të formalizohemi, të marrim NIPT-in e të kemi mundësi që të gjithë të aplikojmë. Numri i aplikuesve që do të përfitojnë do të jetë më i madh, pasi do aplikohet vetëm për mbjelljet e para, jo për të dytat se fillon burokraci më mbrapa dhe është bërë mirë. Përgatitja e dokumentacionit të fermerëve që iu duhet në vijim, për të qenë sa më dobiprurës në këtë subvencion. Nuk mund t’i nxjerrë nga situata, por subvencionimi përballon një pjesë të mirë të vështirësive objektive dhe subjektive që ne po kalojmë, që nuk janë të parashikuara nga fermerët, por edhe ato që na shoqërojnë gjatë gjithë kohës. Nëse do arrijmë t’i disbursojmë fondet në kohën e duhur do të kemi dobi për veten tonë, por edhe do kemi mundësi të rikërkojmë alokim të fondeve në proceset në vijim. Nëse nuk e bëjmë këtë do jemi në të njëjtat kushte. Të disbursojmë këtë skemë, Këshilli i Agrobiznesit ka qenë i bindur në propozimin e skemës. Skema që kemi nuk është më e dobishme sesa skema që është për njësi prodhimi. E kanë bërë shumë vende dhe janë stabilizuar, pasi është më e lehtë, më e menaxhueshme dhe me më shumë mundësi për transparencë dhe thith më shumë para”-deklaroi Agim Rrapaj.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed