Menu

Studimi: Si ndikon ndotja e ajrit tek kockat, sidomos tek gratë pas menopauzës

Sipas një studimi të ri të shkencëtarëve në Shkollën Mailman të Shëndetit Publik të Universitetit të Kolumbisë, nivelet e larta të ndotësve të ajrit janë të lidhura me dëmtimin e kockave tek gratë pas menopauzës. Efektet ishin më të theksuara në shtyllën lumbare, ku oksidet e azotit ishin dy herë më të dëmshme për zonën sesa në plakjen normale.

Studimet e mëparshme të ndotësve individualë kanë sugjeruar efekte të padëshiruara në densitetin e kockave, rrezikun e osteoporozës dhe frakturën tek të rriturit e moshuar.

Studimi i ri është i pari që hulumton lidhjen midis ndotjes së ajrit dhe densitetit të kockave veçanërisht tek gratë pas menopauzës dhe i pari që heton efektet e përzierjeve të ndotjes së ajrit në rezultatet e kockave.

Studiuesit analizuan të dhënat e mbledhura përmes studimit të Iniciativës për Shëndetin e Grave, një grup etnikisht i ndryshëm prej 161,808 grave në postmenopauzë. Ata vlerësuan ekspozimet ndaj ndotjes së ajrit (PM10, NO, NO2 dhe SO2) bazuar në adresat e banimit të pjesëmarrësve.

Ata përdorën përthithjen me rreze X me energji të dyfishtë për të matur densitetin mineral të kockave (trupin total, kofshën totale, qafën e femurit dhe shtyllën kurrizore lumbare) gjatë regjistrimit dhe në ndjekjet e vitit të parë, të tretë dhe të gjashtë.

Madhësia e efekteve të oksideve nitrik në densitetin mineral kockor të shtyllës kurrizore lumbare arriti në 1.22% ulje vjetore – gati dyfishi i efekteve vjetore të moshës në cilindo nga zonat anatomike të vlerësuara. Këto efekte mendohet se ndodhin përmes vdekjes së qelizave të kockave përmes dëmtimit oksidativ dhe mekanizmave të tjerë.

“Gjetjet tona konfirmojnë se cilësia e dobët e ajrit mund të jetë një faktor rreziku për humbjen e kockave, pavarësisht nga faktorët socio-ekonomikë ose demografikë.

Për herë të parë, ne kemi prova që oksidet nitrik, në veçanti, janë një kontribuues kryesor në dëmtimin e kockave dhe se shtylla kurrizore e mesit është një nga vendet më të ndjeshme për këtë dëm,” tha Diddier Prada, një studiues në Departamenti i Shkencës së Shëndetit Mjedisor në Shkollën e Shëndetit Publik në Columbia Mailman.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts