Menu

Studimi tregon Kronobakter në fruta të thata, arra dhe fara

Studiuesit kanë gjetur Kronobakter në mostrat e arrave, farërave dhe frutave të thata në Poloni. Studimi përcaktoi cilësinë mikrobiologjike të produkteve ushqimore të gatshme komerciale me origjinë bimore me fokus në Kronobakter. Analizat u kryen në 64 mostra arra, fruta të thata, fruta të ëmbëlsuara, fara dhe përzierje të farave, frutave të thata dhe arra. Mostrat u testuan për numrin e përgjithshëm të pllakave të baktereve (TPC), numrin e majave dhe mykut dhe shfaqjen e Kronobakterit.

Kronobakteri demonstron një sërë vetish të cilat mundësojnë mbijetesën në produkte të ndryshme ushqimore dhe i lejojnë ata të përshtaten me një mjedis në ndryshim gjatë procesit të prodhimit, sipas studimit të botuar në revistën Pathogens.

TPC, maja dhe myk

Niveli i TPC në arra besohet të jetë një tregues i kontaminimit të pas -vjeljes të këtyre produkteve. TPC nuk u gjetën në mostrat e farërave dhe frutave të ëmbëlsuara.

Pesë mostra, duke përfshirë frutat e thata, farat dhe përzierjet e frutave të thata, arrat dhe farat, kishin numër të tepërt të mykut bazuar në udhëzimet ndërkombëtare, por nivelet e majave ishin të kënaqshme dhe nuk u zbuluan në farat dhe frutat e ëmbëlsuara.

Mostrat u blenë në Varshavë, Poloni, në supermarkete të ndryshme, nga shtatori 2018 deri në shkurt 2019. Ato vinin nga shtatë prodhues të ndryshëm.

20 mostrat e arrave përfshinin arra italiane dhe braziliane, lajthi, bajame, fara pishe etj. 24 mostrat e frutave të thata ishin kumbulla të thata, rrush i thatë, qershi, fiq, banane, hurma, kajsi, rrush të zi, boronicë, dhe manaferra.

Tetë mostra ishin fruta të ëmbëlsuara si mango, ananas, jackfruit, kumbulla dhe fruta pasioni. Tetë të tjera ishin përzierje në përmasa të ndryshme rrush të thatë, boronicë të thatë, arra, lajthi, bajame dhe fara luledielli. Katër ishin mostra të farave të lulediellit dhe kungujve.

Gjetjet mbi Kronobakterin

Nuk ka rregullore për Kronobakterin në produktet ushqimore, përveç formulave pluhur të foshnjave.

Dhjetë mostra arrash dhe dy përzierje u kontaminuan me Kronobakter. Nuk u zbulua në fruta të thata ose të ëmbëlsuara,dhe fara. Prevalenca e Kronobakterit në arra dhe në përzierjet e frutave të thata, farat dhe arrat përbënte përkatësisht 50 përqind dhe 25 përqind.

Tre lloje të Kronobakterit u gjetën në arrat dhe përzierjet e arrave, frutave të thata dhe farërave.

Prania e Kronobakter sakazakii u konfirmua në disa mostra arrash braziliane dhe përzierje të caktuara të frutave të thata, fara dhe arra. Kronobakter turicensis u zbulua në 20 përqind të bajameve dhe lajthive. Kronobakter malonaticus u gjet në 20 përqind të lajthive, farave të pishës dhe makadamisë dhe në 12.5 përqind të mostrave të përzierjeve të frutave të thata, farërave dhe arrave.

Burimi: foodsafetynews.com

Qendra Alert – Alert.al 

 

Related Posts