Menu

Substancat toksike në sallatë, a është e sigurt rritja në afërsi të rrugëve?

Sallata jeshile nuk duhet të rritet pranë rrugëve, në të cilat udhëtojnë makinat dhe kamionët sepse rrënjët marrin substancat toksike të lëshuara nga gomat, të cilat pastaj grumbullohen në gjethe. Dhe nëse për disa substanca toksike rreziku është i njohur, për të tjerët informacioni i disponueshëm është i pakët.

Mundësia është e lartë që materialet e lëshuara nga gomat të grumbullohen në tokë dhe ujë. Problemi ka qenë i njohur për disa kohë, por tani një studim i kryer në laborator nga studiuesit në Qendrën për Mikrobiologji dhe Shkenca të Sistemeve Mjedisore (Cmess) të Universitetit të Vjenës tregon me hollësi se çfarë ndodh kur një bimë është në kontakt me disa nga molekulat më të rrezikshme.

Siç ilustrohet në Shkencën dhe Teknologjinë e Mjedisit, studiuesit rritën bimë me rrënjë të zhytura në ujë, që përmban fragmente nga gomat, duke i shkundur mekanikisht për 14 ditë. Në këto dy javë u grumbullua një derivat toksik që formohet me veshjen e gomave. Këto janë substanca që bimët i kanë marrë nga rrënjët dhe më pas janë grumbulluar në gjethe. Ka akoma. Bima formon edhe metabolite të reja me substanca të absorbuara, nga të cilat nuk njihen të gjitha efektet e mundshme në shëndet, edhe pse kimikatet mund të jenë të rrezikshme. Meqë ra fjala, këto përbërje janë mjaft të qëndrueshme brenda sallatës. Në realitet, shumë pak dihet për këto aspekte, dhe për këtë arsye autorët shpresojnë për një thellim.

Puna e kërkuesve austriakë po vazhdon. Ata po studiojnë tani se çfarë merr sallata nga toka,

kur është afër një rruge, me një fokus në mikroplastikë. Ekipi gjithashtu merr pjesë në një projekt të madh të quajtur CleanDanube, i cili ka për qëllim të analizojë gjendjen e degradimit të lumit të madh që, derdh katër ton plastikë në Detin e Zi çdo ditë, si dhe ndotës të llojeve të ndryshme, një pjesë e rëndësishme e të cilit vijnë nga rrugët dhe automjetet. (IlFattoAlimentare

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed