Menu

Transmetimi i sëmundjeve nga kafshët tek njeriu

Sëmundja e Antraksit është serioze infektive e shkaktuar nga bakteriet gram-pozitive, të njohura si Bacillus antrakis. Antraksi mund të gjendet natyrshëm në tokë dhe zakonisht prek kafshë shtëpiake dhe të egra anembanë botës. Njerëzit mund të sëmuren me antraks nëse janë në kontakt me kafshët e infektuara ose produktet e kontaminuara të kafshëve. Kontakti me antraks mund të shkaktojë sëmundje të rëndë si tek njerëzit ashtu dhe tek kafshët.

Antraksi nuk është ngjitës, që do të thotë që nuk mund ta merrni atë si të ftohtit apo gripi.

Si mund të infektohen kafshët me antraks?

Kafshët shtëpiake dhe të egra të tilla si delet, dhitë dhe dreri mund të infektohen kur marrin frymë ose gllabërojnë hanë në tokë, bimë ose ujë të ndotur. Në zonat ku kafshët shtëpiake kanë pasur antraks në të kaluarën, vaksinimi rutinë mund të ndihmojë në parandalimin e shpërthimeve.

Si infektohen njerëzit me antraks?

Njerëzit infektohen me antraks kur bakteret futen në trup. Pasi ato futen brenda trupit, ato mund të “aktivizohen”. Kur bëhen aktive, bakteret mund të shumohen, të shpërndahen në trup, të prodhojnë helme dhe të shkaktojnë sëmundje të rënda.

Kjo mund të ndodhë kur njerëzit marrin ajër të ndotur , hanë ushqime ose pijnë ujë që është i ndotur me baktere , ose i marrin bakteret nga një prerje apo goditje në lëkurë.

Është shumë e pazakontë që njerëzit në Shtetet e Bashkuara të infektohen me antraks.

Disa aktivitete gjithashtu mund të rrisin shanset e një personi për t’u infektuar.

Antraksi është më i zakonshmi në rajonet bujqësore të Amerikës Qendrore dhe Jugore, Afrikën subsahariane, Azinë qendrore dhe jugperëndimore, Evropën jugore dhe lindore dhe Karaibet.

Anthraksi është i rrallë, por shpërthimet sporadike mund të ndodhin tek kafshët e egra dhe shtëpiake. Antraksi është më i zakonshëm në vendet në zhvillim dhe në vendet që nuk kanë programe shëndetësore veterinare publike që vaksinojnë në mënyrë rutinore kafshët kundër antraksit.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts