Menu

Ushqimet më të dëmshme për shëndetin e trurit

Kujdesi për trurin dhe dieta jonë luan një rol të rëndësishëm kur bëhet fjalë për të qëndruar i mprehtë. Të hash një dietë të pasur me lëndë ushqyese mund të na mbrojë, por shmangia e ushqimeve më të këqija për shëndetin e trurit është një mënyrë tjetër për të qëndruar në formë!

Katër ushqimet më të këqija për shëndetin e trurit

Siç rezulton, ngrënia e tepërt e disa ushqimeve të caktuara mund ta vendosë trurin tuaj në rrezik të plakjes së parakohshme dhe sëmundjeve si Alzheimer. Kufizimi i marrjes tuaj të këtyre ushqimeve apo edhe eliminimi i tyre plotësisht mund t’ju ndihmojë të mbani ato qeliza të çmuara të trurit.

Sheqeri i rafinuar

Sheqeri i rafinuar kryeson listën tonë të ushqimeve më të këqija për shëndetin e trurit, të cilat mund të vijnë ose jo si një befasi për ju. Sheqerin e rafinuar do ta gjeni në ushqime si pije të gazuara, lëngje, karamele, ushqime rostiçeri dhe madje edhe ushqime të ashtuquajtura të shëndetshme si kos të ëmbël, fruta të konservuara dhe salcë sallate!

Karbohidratet e rafinuara

Karbohidratet e rafinuara përfshijnë ushqime si mielli i bardhë i përpunuar. Këtyre ushqimeve u është hequr përmbajtja e fibrave gjatë përpunimit, gjë që i shkakton ato të ngritin nivelet e sheqerit në gjak më shumë sesa homologët e tyre të tërë – lajme të këqija për trurin tuaj. Në fakt, një studim tregoi se edhe një vakt që rrit sheqerin në gjak në mënyrë të konsiderueshme mund të dëmtojë kujtesën tuaj. Studiuesit deklaruan se kjo mund të ndodhë sepse këto ushqime shkaktojnë inflamacion të hipokampusit – një zonë e trurit që ndikon në kujtesë. Inflamacioni i trurit ka qenë gjithashtu i lidhur me zhvillimin e çmendurisë.

Studiuesit zbuluan se midis njerëzve të moshuar, ata që konsumonin më shumë se 58 për qind të kalorive të tyre ditore nga karbohidratet kishin rreth dyfish rrezikun e dëmtimit mendor dhe çmendurisë!

Yndyrat

Kur bëhet fjalë për shëndetin e trurit tuaj, të dini ndryshimin midis yndyrave të mira dhe yndyrave transyndyrore është shumë e rëndësishme. Yndyrat si omega-3 janë treguar për të përmirësuar kujtesën dhe ulin rrezikun tuaj të rënies njohëse.

Nga ana tjetër, yndyrat transyndyrore mund të kenë efektin e kundërt, ato shpesh gjenden në ushqime si margarina, produkte të pjekura si ëmbëlsira dhe biskota, biskota, ushqime të skuqura dhe kokoshka që bëhen në mikrovalë. Për fat të keq, një numër kërkimesh në rritje ka zbuluar se marrja e lartë e yndyrave të këqija çon në një rrezik më të lartë të Alzheimerit, humbjes së kujtesës dhe rënies njohëse.

Alkooli

Nuk ka asnjë provë që të pini një gotë verë me darkë do të dëmtojë trurin tuaj. Sidoqoftë, pirja e tepërt e alkoolit mund të dëmtojë trurin tuaj në disa mënyra të ndryshme. Së pari, alkooli ndikon në tru direkt duke prishur neurotransmetuesit, kimikate që truri përdor për të komunikuar. Përdorimi kronik i alkoolit gjithashtu është shoqëruar me zvogëlimin e vëllimit të trurit (ose madhësisë së trurit). Një numër i madh hulumtimesh ka treguar se konsumimi i tepërt i alkoolit është toksik për trurin. Edhe më tej, një studim i fundit zbuloi se pirja e tepërt mund të çojë në një shfaqje më të hershme të Alzheimerit  dhe simptoma më të rënda. (Ekspress)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts