Menu

Vaj ulliri ekstra i virgjër? Mashtrime marramendëse në Itali, bllokime fabrikash e produkti pa origjinë

ITALI – Mes nëntorit dhe dhjetorit 2023, Komanda e Karabinierëve të Nas kreu kontrolle në qindra fabrika dhe kompani që shesin vaj ulliri ekstra të virgjër. Në total, SKK ka kryer 1250 inspektime, duke konstatuar parregullsi në 256 kompani dhe objekte tregtare. Gjithashtu, 26 persona janë kallëzuar në organet e drejtësisë për veprat penale të mashtrimit në tregtimin dhe shitjen e produkteve ushqimore jo origjinale.

Gjatë operacioneve, NAS pezulloi 22 aktivitete dhe sekuestroi mbi 46 mijë litra vaj që nuk ishte e regjistruar apo deklaruar e cilësisë së lartë. Gjithashtu, 202 sipërmarrës kanë marrë sanksione për kundërvajtje administrative në shumën 189 mijë euro për mangësi në pastrimin dhe mirëmbajtjen e impianteve, moszbatim të procedurave të gjurmueshmërisë dhe në disa raste funksionim të paligjshëm.

Oil is pouring from the tube at a cold-press factory after the olive harvesting in one of the sicilian villages, Italy

Nas kontrollon vajin e ullirit ekstra të virgjër

Ndër rastet më të rëndësishme, NAS thekson sekuestrimin e 230 litrave vaj nga një mulli i vogël vaji në provincën e Mantuas, i cili shiste shishe me vaj ulliri lampante si “vaj ulliri ekstra i virgjër”.

Në Parma, Nas Carabinieri raportoi menaxherin ligjor të një mulli vaji se kishte shitur një depozitë me 920 litra vaj të deklaruar vaj ulliri ekstra të virgjër me një certifikatë analize kimike.

Pronari i një mulli vaji në provincën e Viterbos mori një gjobë për ndalimin e 7525 kg ullinj, pa asnjë informacion për origjinën dhe gjurmueshmërinë e tyre. Në një tjetër fabrikë vaji në zonën e Viterbos, NAS kapi 1500 kg vaj ulliri të pagjurmueshëm.

Në Raguzë, NAS mbylli një fabrikë, të aktivizuar pa autorizim dhe në kushte të tmerrshme shëndetësore dhe higjienike. Gjatë kontrollit u sekuestruan 1825 litra vaj ulliri ekstra i virgjër i destinuar për tregtim pa gjurmueshmëri.

Në Napoli, megjithatë, karabinierët konfiskuan 60 litra vaj ulliri ekstra të virgjër të pagjurmueshëm dhe gjetën mangësi të mëdha higjienike (mjedise të ndotura dhe pajisje të ndryshkura) dhe strukturore në fabrikë, gjë që rezultoi në gjoba prej 2500 euro.

Burimi: https://ilfattoalimentare.it/

Related Posts