Menu

Zbulohet mundësia e përthithjes së energjisë elektrike nga ajri

Shkencëtarët kanë zbuluar një enzimë që konverton ajrin në energji elektrike. Një ekip nga Universiteti Monash në Melburn, Australi, zbuloi se një enzimë që konsumon hidrogjen nga një bakter i zakonshëm i tokës ishte në gjendje të gjeneronte një rrymë elektrike duke përdorur atmosferën si burim energjie.

“Ne e dimë prej disa kohësh se bakteret mund të përdorin gjurmët e hidrogjenit në ajër si një burim energjie për t’i ndihmuar ata të rriten dhe të mbijetojnë, duke përfshirë tokat e Antarktidës, krateret vullkanike dhe thellë në oqean”, ka thënë profesori Chris Greening nga Instituti i Zbulimit të Biomjekësisë në Universitetin Monash.

Ai ka shtuar se nuk e dinin se si bakteriet e bënin këtë, derisa e zbuluan.

Zbulimi është detajuar në një gazertë të titulluar “Baza strukturore për nxjerrjen e energjisë bakteriale nga hidrogjeni atmosferik”, botuar në revistën Nature të mërkurën.

Sipas studiuesve, enzima e quajtur Huc rezultoi të jetë “çuditërisht e qëndrueshme” dhe jashtëzakonisht efikase në krijimin e “energjisë nga ajri i hollë”.

“Huc është jashtëzakonisht efikas. Ndryshe nga të gjitha enzimat dhe katalizatorët kimikë të tjerë të njohur, ai madje konsumon hidrogjen nën nivelet atmosferike – deri në 0,00005 për qind të ajrit që thithim”, ka thënë Dr. Rhys Grinter nga Universiteti Monash.

Eksperimentet zbuluan se është e mundur të ruhet Huc për periudha të gjata në temperatura të ngrira ose deri në 80 gradë celsius, pa e humbur fuqinë e tij për të prodhuar energji elektrike.

Aplikimet e hershme të enzimës “bateri natyrore” Huc përfshijnë pajisje të vogla me energji ajri, që shërbejnë si një alternativë ndaj pajisjeve me energji diellore. Objektivi më i shpejtë për shkencëtarët tani është të rritet prodhimi i Huc në mënyrë që të mund të përdoret me efikasitet në një shkallë kuptimplotë.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts