Menu

Ajri në Europë më pak i ndotur se në 2005, por ende në nivele shqetësuese

Raporti për cilësinë e ajrit nga Agjencia Europiane e Mjedisit (EEA) nënvizon të gjitha objektivat për për të reduktuar ndotjen e ajrit dhe publikon të dhëna që tregojnë se si është përmirësuar situata në krahasim me 17 vjet më parë.

Krahasuar me vitin 2005, në vitin 2020 vdekjet e parakohshme për shkak të ekspozimit ndaj grimcave të imta (PM2.5, pluhur i barabartë me ose më i vogël se 2.5 mikrometra i barabartë me një të tretën e diametrit të një floku të njeriut) u ulën me 45%, dhe nivelet e depozitimit të dëmshëm të azotit u tejkaluan në 75% të ekosistemeve, 12% më pak se në 2005.

Të dhënat, edhe pse më pozitive se dy dekada më parë, sigurisht që nuk janë pozitive në kuptimin absolut dhe rruga drejt ajrit të pastër është ende e gjatë. Ndër objektivat e vendosura nga EEA për vitin 2030, të detajuara në Planin e Veprimit “Zero ndotje”, është ai i reduktimit – krahasuar me 2005 – me 55% të vdekjeve të parakohshme të shkaktuara nga ndotja e ajrit dhe ekosistemeve me 25%, ku ndotja e ajrit kërcënon biodiversitetin.

Ndotja nuk vret aq shpejt sa një të shtënë me armë zjarri apo një virus vdekjeprurës, por depërton në trupin tonë duke e dëmtuar ngadalë: vlerësohet se grimcat e imëta reduktojnë jetëgjatësinë me 2.2 vjet, pa llogaritur patologjitë kronike dhe sëmundjet fatale që shkaktojnë. Përveç planit të veprimit “zero ndotje”, EEA propozoi një rishikim të direktivës së cilësisë së ajrit tetorin e kaluar. Ajo kërkoi kufizime më të rrepta për ndotjen e ajrit (edhe pse në rastin e PM2.5 OBSH është më e rreptë dhe e kufizon atë në 5 μg/m3 kundrejt 10 μg/m3 të vendosur nga EEA) dhe nënvizoi të drejtën e çdo qytetari për të marrë ajër të pastër. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed