Menu

Holanda kërkon të ulë emetimet e azotit, burim i fermave blegtorale

Bashkimi Europian ka miratuar planet për qeverinë holandeze për të “blerë” fermerët. Skema është pjesë e planit të Holandës për të ulur në mënyrë drastike emetimet e azotit, një burim kryesor i të cilit janë fermat blegtorale.

Fermerët në Holandë kanë organizuar protesta për objektivat e reduktimit të emetimeve që nga tetori 2019. Gati 1.5 miliardë euro do të përdoren për të kompensuar fermerët që mbyllin vullnetarisht fermat që ndodhen pranë rezervateve natyrore. Rreth 3,000 ferma pritet të jenë të pranueshme.

Koalicioni qeverisës holandez dëshiron të ulë emetimet, kryesisht oksidin e azotit dhe amoniakut, me 50 % në mbarë vendin deri në vitin 2030. Pavarësisht madhësisë së saj të vogël, Holanda është eksportuesi i dytë më i madh në botë i produkteve bujqësore për nga vlera pas SHBA-së.

Sipas zyrës kombëtare të statistikave, eksportet bujqësore holandeze ishin 122.3 miliardë euro vitin e kaluar. Bujqësia intensive e ka lënë vendin e vogël me nivele më të larta të oksidit të azotit sesa lejojnë rregulloret e BE-së. Këto emetime përkeqësojnë ndryshimin e klimës dhe mund të dëmtojnë biodiversitetin.

Në vitet e fundit, propozimet e qeverisë për të ulur emetimet e azotit kanë përfshirë reduktimin e numrit të bagëtive me një të tretën. Disa fermerë kishin frikë se do të përballeshin me blerje të detyrueshme për të arritur këtë qëllim.

Strategjia vullnetare e miratuar së fundmi përfshin blerjen dhe ndalimin e punës në fermat përgjegjëse për emetimet në shkallë të gjerë të azotit. Të martën (2 maj), vendi mori konfirmimin nga Komisioni Evropian se planet janë të lejueshme sipas rregullave të ndihmës shtetërore.

Organizata bujqësore LTO tha se blerjet duhet të “projektohen në mënyrë të tillë që t’u ofrojnë realisht fermerëve që ndalojnë vullnetarisht mundësinë për të përfunduar siç duhet biznesin e tyre”. Organizata bëri thirrje gjithashtu për “skema tranzicioni” që do t’i lejonin fermerët të reduktonin emetimet e azotit duke përdorur metoda të tilla si inovacioni teknik ose kalimi në aktivitete të tjera bujqësore.

Një parti politike pro bujqësisë fitoi zgjedhjet provinciale holandeze në mars, duke nënvizuar thellësinë e pakënaqësisë midis fermerëve të nxitur nga planet e reduktimit të azotit. Qeveria qendrore holandeze ka ngarkuar legjislaturat provinciale të formulojnë dhe zbatojnë propozime të sakta për të reduktuar emetimet e azotit.

Fermerët mbajtën disa demonstrata të mëdha, duke bllokuar autostradat dhe magazinat e supermarketeve vitin e kaluar për të protestuar ndaj reformave që ata hedhin si një kërcënim ekzistencial për mënyrën e tyre të jetesës. Demonstratat janë përhapur edhe në Belgjikën fqinje, ku qindra fermerë i futën traktorët e tyre në qendër të Brukselit muajin e kaluar për të protestuar ndaj planeve për të ulur ndotjen me nitrogjen. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts