Menu

Monitorimi i biodiversitetit përmes tingujve

Në vitin 2021, programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin (Unep) u kujtoi të gjithëve se sistemi global i prodhimit të ushqimit është kryesisht përgjegjës për humbjen e biodiversitetit. Bujqësia, në veçanti është një kërcënim për 86% të 28,000 specieve të rrezikuara. 80% e shpyllëzimit, 60% e përdorimit të ujit dhe 23% e emetimeve të gazeve serrë i atribuohen drejtpërdrejt praktikave bujqësore. Dhe njerëzimi ka rreth dhjetë vjet për të bërë një ndryshim drastik në situatën aktuale. Nëse nuk ndodh, sipas COP15 të Kombeve të Bashkuara, në gjysmën e dytë të shekullit 40% e specieve aktuale nuk do të ekzistojnë më.

 WWF Itali së bashku me organizatën për mbrojtjen e biodiversitetit dhe pyjeve Rainforest Connection (RFCx) dhe kompania kineze Huawei, ka nisur një program të madh mbarëkombëtar të quajtur Nature Guardians, tashmë në vitin e tij të dytë. Qëllimi i projektit është të vëzhgojë dhe krahasojë biodiversitetin në zonat e kultivuara me metoda organike brenda oazeve të WWF me atë të zonave të kultivuara me sisteme tradicionale, për të verifikuar ndikimin e dy teknikave në humbjen e specieve. Metodologjia, e cila është testuar dhe përdorur prej disa kohësh nga Rainforest Connection është shumë interesante: zbulimi akustik. Në tetë oaze të WWF (Bosco di Vanzago, Lago di Preola dhe Gorghi Tondi, Ghirardi, Ripabianca di Jesi, Calanchi di Atri, Valle dello Sporeggio, Lago di Penne, Monte Sant’Elia) do të vendosen 24 pajisje të quajtura RFCx Edge Audiomoths, të cilat do të qëndrojë në vend për 12 muaj. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed