Menu

Ami Çarçani nga MBZHR: 3 mënyra financimi ndaj sektorit të bujqësisë dhe turizmit

E ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Ami Çarçani drejtore e konceptimit dhe fizibilitetit të projekteve në MBZHR ka folur për bashkëpunimin me CoSolve-19 dhe skemën mbështetëse ndaj sektorit të bujqësisë dhe turizmit.

“Instrumentin CoSolve-19 e shohim shumë të rëndësishëm në drejtim të mbështetjes së fermerëve për të përballuar krizën e shkaktuar nga pandemia covid-19. Në fakt CoSolve-19 është në kuadër të një mbështetje të gjerë përmes GIZ, përmes projektit të zhvillimit të qëndrueshëm rural, me fokus rritjen e të ardhurave në zonat rurale. Aktivitete të rëndëishme kanë të bëjnë me përmirësimin e zinxhirit të vlerës, për rritjen e konkurrueshmërisë të ndërmarrjeve bujqësore apo fermerëve. Është një bashkëpunim prej kohësh me GIZ përmes projekteve të mëparshme dhe shpresojmë ta zgjerojmë këtë bashkëpunim për vitin 2023-2026. Nga Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimi Rural ekzistojnë 3 mënyra financimi apo mbështetje financiare: Mbështetja për bujqësinë përmes skemës kombëtare, financim 100% mbështetje kundrejt fermerëve nga buxheti i shtetit, kemi sistem mbështetjeje përmes instrumentit IPARD, mbështetje që ofrohet kundrejt vendeve që aspirojnë të jenë pjesë e BE, përmes financimit 75% të Komisionit Europian dhe 25% të buxhetit të shtetit, në drejtim të rritjes së konkurrueshmërisë së bizneseve bujqësore, në përputhje me standardet e BE. Kemi edhe një fond tjetër garancie në bashkëpunim me BERZH, në lidhje me lehtësimin e aksesit në financë për agrobiznesin dhe fermerin”-deklaroi Ami Çarçani.

Emisioni Alert

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts