Menu

Si të dalloni ftohjen, gripin dhe Covidin

Keni dhimbje të fytit, rrjedhje hundësh dhe dhimbje muskujsh? Mund të jetë një ftohje e zakonshme, një rast gripi ose Covid-19. Të gjitha sëmundjet kanë simptoma të ngjashme, ndonjëherë duke e bërë të vështirë të dallohet se çfarë mund të jetë.

Rastet e infektimit me Covid-19 kanë qenë në rritje ndërsa varianti Omicron është në rritje, por numrat e shtrimeve në spital duket se po qëndrojnë relativisht të ulëta. Provat sugjerojnë se infeksioni me këtë variant duket më pak i mundshëm të jetë i rëndë, tha epidemiologu dhe ish-drejtori ekzekutiv i Departamentit të Shëndetësisë në Detroit, Dr. Abdul El-Sayed.

“Gjëja e rëndësishme për të mbajtur mend është se, një vaksinë është si “të jesh në vëzhgim” për sistemin tuaj imunitar. Kështu që aftësia e tij për të identifikuar dhe shkatërruar viruset është shumë më e lartë sa herë që marrim një tjetër dozë të vaksinës.”,- tha El-Sayed.

Shenjat e hershme të të ftohtit, gripit dhe Covid-19 priren të jenë të ngjashme, tha El-Sayed.

Si Covid-19 ashtu edhe gripi shpesh shkaktojnë simptoma të tilla si ethe, lodhje, dhimbje trupi, dhimbje të fytit, gulçim dhe të vjella ose diarre. Megjithatë, infeksioni i Covid-19 mund të dallohet nga dhimbja e kokës dhe kolla e thatë që shpesh shoqërohen me të. Humbja e shijes dhe nuhatjes ka qenë shenja paralajmëruese e një infeksioni Covid-19, si dhe është ende një simptomë e mundshme, megjithëse është më pak e përhapur tani sesa ka qenë me variantet e tjera, tha El-Sayed.

“Vetëm sepse ju merrni një test negativ nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk është Covid,” tha El-Sayed. “Qasja më e mirë është të testoni dhe më pas të provoni përsëri pas 12 deri në 24 orësh, si dhe nëse merrni dy rezultate negative, mund të jeni më të sigurt se nuk është një Covid.”

Pavarësisht nëse është Covid-19 apo ftohja e zakonshme, ka qenë gjithmonë një ide e mirë izolimi ndërkohë që luftohet me një sëmundje virale, tha ai.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts