Menu

Susami shpallet një nga alergjenët kryesorë të ushqimit

Presidenti amerikan Biden ka nënshkruar një ligj të ri në lidhje me ushqimet që shkaktojnë alergji për vitin 2021. Listës së produkteve më të mëdha alergjike i është shtuar dhe susami, i cili do të fillojë të trajtohet si i tillë në të gjitha shtetet amerikane duke filluar nga janari i vitit 2023.

Në vitin 2004, Ligji për Etiketimin e Alergjeneve Ushqimore dhe Mbrojtjen e Konsumatorit (FALCPA), identifikoi ushqimet në vazhdim si alergjenë kryesorë të ushqimit: qumështin, vezët, peshkun, prodhimet e butakëve të detit, arrat, bajamet, kikirikët, grurin dhe farat e sojës.

Aktualisht, në SHBA rreth 160 ushqime njihen si shkaktarë të alergjive në individë të ndryshëm, ndërkohë që 8 prej tyre janë ndër shkaktarët më të mëdhenj dhe që përbëjnë dhe rrezik për jetën e njeriut.

Ligji i ndryshuar, duke përfshirë dhe përmbajtjet dietike, ose përbërësit që përmbajnë një “alergjen kryesor ushqimor”, do të etiketohen në mënyrë specifike me emrin e burimit të alergjenit. Kjo kërkesë nuk zbatohet për rastet e disa mishrave të caktuar, shpezëve apo dhe produkte të vezëve të cilat rregullohen nga Departamenti i Bujqësisë i SH.B.A.-së; pije alkoolike që i nënshtrohen rregulloreve të etiketimit të Byrosë Taksore të Alkoolit dhe Duhanit; mallra të papërpunuara bujqësorë; ilaçe; produkte kozmetikë; dhe ushqimet e shitura në institucionet e shitjes me pakicë ose të ushqimit që nuk janë të paketuara paraprakisht.

Por tashmë që ky ligj ka identifikuar susamin si një nga alergjenët kryesore të ushqimit, çdo produkt ushqimor që ka përmbajtje të tij ose rrjedh prej tij, do të duhet që të etiketohet si i tillë duke filluar nga 1 janari i vitit 2023.

Ligji kërkon që etiketat e ushqimit të identifikojnë burimin e ushqimit të të gjithë alergjenëve kryesorë të përdorur për prodhimin e produktit. Kjo kërkesë plotësohet nëse emri i zakonshëm i një përbërësi identifikon tashmë burimin e alergjenit kryesor ushqimor (në këtë rast, susam ose brumë susami). Përndryshe, burimi kryesor i ushqimit i alergjenit kryesor ushqimor duhet të deklarohet të paktën një herë në etiketën e ushqimit në një nga dy mënyrat:

Në klapa, duke ndjekur emrin e përbërësit, për shembull, “aromë natyrore (susam)” dhe “tahini (susam)”, ose,

Menjëherë pas ose ngjitur me listën e përbërësve në një thënie “përmban”, për shembull, “Përmban susam”.

Akti FASTER gjithashtu kërkon që brenda 18 muajve, Sekretari i Shëndetit dhe Shërbimet Njerëzore të paraqesin një raport në Kongres që përshkruan aktivitetet e vazhdueshme federale, rekomandimet dhe strategjitë për t’i zgjeruar, përmirësuar ose përmirësuar ato, në lidhje me:

  • Mbikëqyrjen dhe mbledhjen e të dhënave mbi prevalencën e alergjive ushqimore dhe ashpërsinë e reaksioneve alergjike për ushqime specifike ose përbërës të ushqimit, përfshirë identifikimin e boshllëqeve në aktivitete të tilla,
  • Zhvillimin e diagnostifikimit efektiv të alergjisë ushqimore,
  • Parandalimin e shfaqjes së alergjive ushqimore,
  • Reduktimin e rreziqeve në lidhje me jetesën me alergji ushqimore dhe
  • Zhvillimi i terapive të reja për parandalimin, trajtimin, kurimin dhe menaxhimin e alergjive ushqimore;

Raporti do të përfshijë gjithashtu rekomandime për zhvillimin dhe zbatimin e një procesi rregullator dhe një kornize shkencore që do të lejonte modifikimin në kohë, si dhe të ishte sa më transparent dhe i bazuar në prova të përkufizimit të “alergjenit kryesor ushqimor”.

Burimi: FoodSafety.gov

Qendra Alert

alert.al/

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed