Menu

Kryesore

"Kinder Surprise", vezë dhe çokollata me Salmonelë, Ferrero nis tërheqjen nga tregu. Po Shqipëria?!

ANGLI – Veze dhe çokollata “Kinder Surprise” po tërhiqen nga tërhiqen nga tregu britanik, për shkak të pranisë së mundshme të Salnomelës.

Autoriteti Irlandez i Sigursë Ushqimore, ai i Anglisë por edhe shtete tjera, si dhe mediat më të mëdha europiane, tregojnë se Ferrero po tërheq “Kinder Surprise” me madhësi të paketimit 20g dhe Kinder Surprise 20g x 3, datat e përdorimit të të cilave janë ndërmjet 11 korrikut 2022 dhe 7 tetorit 2022, për shkak të pranisë së mundshme të Salmonellës, produkte këto me origjinë nga Belgjika. Njoftimet për tërheqjen e pikave të shitjes, njoftojnë të njëjtat burime, do të shfaqen në dyqanet e furnizuara me produktet e përmendura më lart.

Njerëzit e infektuar me Salmonelë zakonisht zhvillojnë simptoma midis 12 dhe 36 orëve pas infektimit, por kjo mund të variojë nga 6 deri në 72 orë. Simptoma më e zakonshme është diarreja, e cila ndonjëherë mund të jetë me gjak. Simptoma të tjera mund të përfshijnë ethe, dhimbje koke dhe dhimbje barku. Sëmundja zakonisht zgjat 4 deri në 7 ditë. Herë pas here, diarreja mund të jetë aq e rëndë sa të kërkojë shtrimin në spital. Të moshuarit, foshnjat dhe ata me sistem imunitar të dëmtuar kanë më shumë gjasa të kenë sëmundje më të rënda.

Prodhuesit, shitësit me shumicë, shpërndarësit, furnizuesit dhe shitësit me pakicë duhet të heqin nga shitja produktet e implikuara dhe të shfaqin një njoftim për kthimin mbrapsht në dyëane nga konsumatorët që mund t’i kenë blerë dhe ende nuk i kanë konsumuar.

Nga hetimet e udhëhequra nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore e Mbretërisë së Bashkuar (UKHSA), Shëndeti Publik i Skocisë, Agjencia e Shëndetit Publik të Uellsit dhe Agjencia e Shëndetit Publik në Irlandën e Veriut gjetën një lidhje midis rasteve të raportuara të helmimit nga salmonela në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar dhe vezëve Kinder. Rastet e shfaqura me probleme janë raportuar tek fëmijët.

Ndërkohë, autoritetet shqiptare ende nuk kanë një ALERT zyrtar nga Sistemi i Alarmit të Shpejtë i Komisionit Europian, ndërkohë që nuk ka të dhëna zyrtare në lidhje me praninë apo jo të produkteve të tilla në vendin tonë.

https://www.food.gov.uk/news-alerts/alert/fsa-prin-22-2022

Qendra ALERT – Alert.al

Ambasada e Shtetit të Palestines hap dyert për përkujtimin e "Ditës së Tokës Palestineze"

Ambasada e Shtetit të Palestinës në Shqipëri, ka hapur dyert e saj për të përkujtuar “Ditën e Tokës Palestineze”. Për 3 orë, ambasadorë të vendeve të ndryshme, atashe, gazetarë, përfaqësues të besimit, jurist, vizituan mjediset e ambasadës dhe takuan ambasadoren Shkëlqesinë e saj, Hana Shawa.
“Dita e hapur” u mbajt në datën 1 prill, ndërsa populli palestinez përkujton çdo vit Ditën e Tokës, në datë 30 mars. Kjo ditë përkujton gjashtë të rinj palestinezë, të cilët ranë dëshmorë në përgjigje të vendimit të pushtimit izraelit për të konfiskuar 21,000 dynym tokë të zonave Galile dhe Negevit, më 30 Mars 1976. Kjo ditë u bë dita e përkujtimit të përjetësisë dhe mishërimit të lidhjes së fortë të popullit palestinez pas tokës dhe atdheut të tij, si dhe përjetësim për dëshmorët e “Ditës së Tokës”.

Përkujtimi I këtij përvjetori ka një bilanc shumë të dhimbshëm për vetë palestinezët. Ku pushtimi izraelit kontrollon më shumë se 85% të territoreve historike të Palestinës.
Sipërfaqja e përgjithshme e Palestinës historike është 27,009 km2. Sipërfaqja e shtetit të propozuar të Palestinës në territoret e pushtuara në vitin 1967 (Bregu Perëndimor dhe Rripi i Gazës) është 6,209 km2 dhe përbën 22,95% të sipërfaqes historike të Palestinës dhe ndahet si më poshtë vijon:
Sipërfaqja e Bregut Perëndimor është 5.844 km², e cila përbën 21.6% të sipërfaqes totale të territoreve historike të Palestinës.
Sipërfaqja e Rripit të Gazës është 365 kilometra katrorë dhe përbën 1,35% të sipërfaqes totale të territoreve historike të Palestinës.

Numri i banorëve palestinezëve në fund të vitit 2021 arriti rreth 13.8 milionë banorë.
Rreth 5 milion e 300 mijë palestinezë jetojnë në Bregun Perëndimor, përfshi Jeruzalemin Lindor dhe Rripin e Gazës.
1 milion dhe 700 mijë palestinezë jetojnë brenda territoreve të pushtuara në vitin 1948.
Numri i refugjatëve palestinezë që jetojnë në diasporë, që nga viti i Nakba-s (Katastrofës) (1948) dhe Naksa (Lufta e 5 Qershorit 1967), është rreth 7 milionë, ku rreth 6 milionë e 300 mijë prej tyre jetojnë në vendet arabe dhe rreth 750 mijë në vendet e huaja.
Bazuar në të dhënat e Agjencisë së Kombeve të Bashkuara për Ndihmë dhe Punë për Refugjatët Palestinë (UNRËA); rreth 28.4 për qind e refugjatëve palestinezë jetojnë në 58 kampe zyrtare të UNRËA, të cilat janë shpërndarë 10 në Jordani, 9 në Siri, 12 në Liban, 19 në Bregun Perëndimor dhe 8 në Rripin e Gazës.
Gjatë vitit 2021, pushtuesit izraelitë kanë ndërtuar më shumë se 12 mijë njësi koloniale vendbanimi dhe kanë prishiur 1,058 ndërtesa dhe objekte të Palestinezëve.
341 dëshmorë dhe rreth 8 mijë të burgosur gjatë vitit 2021
Më shumë se 1.600 sulme të kryera nga kolonistët gjatë vitit 2021
Gjatë vitit 2021, janë miratuar projektet për sekuestrimin e 2.050 pronave të palestineze.
Gjatë vitit 2021, numri i dëshmorëve në Palestinë arriti në 341, prej tyre 87 fëmijë dhe 48 gra, ndërsa numri i të plagosurve arriti në 12.500 të plagosur.
Numri i pengjeve palestinezë në burgjet e pushtuesve izraelitë, deri në fund të muajit Shkurt 2022 arriti në 4.400 pengje, (prej të cilëve 160 janë fëmijë, dhe 33 femra).
Gjatë vitit 2021, autoritetet pushtuese arrestuan rreth 8,000 qytetarë palestinezë në të gjitha territoret palestineze, në mesin e të cilëve ishin rreth 1,300 fëmijë dhe 184 gra.
Ndërsa numri i urdhrave të paraburgimit administrativ ndaj shtetasve palestinezë që nuk janë akuzuar për asnjë vepër ka arritur në 1.595 urdhëra.
Bazuar në këto të dhëna që palestinezët kanë vuajtur, kanë prekur zemrat e vizitorëve në mjediset e ambasadës së Shtetit të Palestinës të cilët jo vetëm shprehën solidariteitn e tyre por edhe shprehën urimet e tyre që së shpejti Palestina të jetë e lirë.

“Paqja, Siguria dhe Zhvillimi Ekonomik në Ballkanin Perëndimor” Klubi i Podgoricës dhe FPU zhvillojnë konferencën Ballkanike

“Paqja, Siguria dhe Zhvillimi Ekonomik në Ballkanin Perëndimor”, ishte tema e konferencaën e lidershipit i organizuar nga Klubi i Podgoricës dhe Këshilli i Lartë Ndërkombëtar për Paqen – Ballkan Lufta në Ukrainë dhe kërcënimi që i vjen Ballkanit ishte diskutimi kryesor, ku ish presidneti Alfed Moisiu ëshë shprehur se: “Këto ditë jemi të gjithë të trazuar nga ajo çfarë po ndodh në Ukrainë dhe ne jemi të vetëdijshëm se, nëse nuk marrim masat e duhura tani, Ballkani lehtësisht mund të trazohet, dhe treguesit janë kokëfortë që diçka e tillë mund të ndodhë.
Edhe pse ne i kemi akoma të pambyllura plagët nga luftrat e përgjakshme që përfshinë Balllkanin në vitet 90’, fatkeqësisht jemi dëshmitarë të prezencës akoma të një mentaliteti të vjetër në mendësinë e disa liderëve në Ballkan, e cila lehtësisht mund të përdoret apo keqpërdoret për të zgjuar dhe ushqyer mëritë historike mes popujve tanë, qofshin ato etnike apo fetare”.

Filip Vujanoviç, ish presidenti i Malit të Zi, si dhe kryetari i Klubit të Podgoricës kërkoi reagimi ne BE.
“Në sigurimin e paqes dhe stabilitetit në Ballkanin Perëndimor, një rol të pamatshëm dhe të pazëvendësueshëm i takon BE-së.
Vetëm si anëtarë të barabartë dhe të plotë të BE-së, vendet e Ballkanit Perëndimor mund të arrijnë standardet dhe cilësinë e jetës së qytetarëve të BE-së. Vetëm në BE – ak-tuale apo të reformuara – vendet e Ballkanit Perëndimor mund të jenë në një bashkim vendesh ku kufijtë nuk kanë vlerë dhe rëndësi. Kufijtë shtetërorë janë arsyeja pse histo-ria e Ballkanit Perëndimor ishte kaq tragjike”.

Edhe Stjepan Messic ish presidenti i kroacise ishte i qartë në fjalën e tij, kur kërkoi reflektim të situatës dhe të mësohet nga e shkuara. Ndërsa me Fatmir Sejdiu, ka folur për histori të vjetër dhe rend të ri.

“Ne, sot jemi përballë një realiteti të cilin përveçse po e shohim, edhe duhet ta njohim, pra përballë një Rendi të Ri Botëror, i cili tashmë është i pa alternativë.
Kjo, nuk do të thotë që jemi në Fundin e Historisë. Por, jemi në Fillimin e një Historie të Re, e cila duhet me vendosmëri të orientohet në rrugën që është e duhur, që është e drejtë, që është në funksion të paqes, në funksion të stabilitetit, në funksion të së mirës së përgjithshme.
Apo, në të kundërtën. Do ta shohim fillimin e një historie tjetër, po kështu të re, e cila do të ringjallë përpjekjet për tensione, kriza dhe pushtime të reja, dhe jo vetëm që do ta kërcënoj paqen, por edhe do ta zhbëj atë”- u shpreh Sejdiu në fjalën e tij.
Ish presidentja e serbise Natasa Misic bëri thirrjen për reflektim.
“Bota po del nga kriza e madhe shëndetësore e pandemisë që ka marrë 6 milionë jetë, por bota tani po përballet me rrezik edhe më të madh – mundësinë e një lufte bërthamore.
Kjo është arsyeja pse pandemia ka treguar ndërvarësinë tonë dhe se asnjë vend nuk është një ishull për vete. Kjo është arsyeja pse agresioni i Putinit jo vetëm që duhet të forcojë konceptin e sigurisë kolektive euroatlantike, por edhe ta zgjerojë atë. Tragjedia me të cilën po përballet Ukraina po tregon se vendet që nuk janë pjesë e një aleance më të gjerë të sigurisë kolektive janë të parat në shënjestër të doktrinës së “sovranitetit të kufizuar” të themeluar nga Leonid Brezhnev në epokën komuniste sovjetike”.
Këshilli i Lartë Ndërkombëtar për Paqen – Ballkan, është një projekt i Federatës Universale të Paqes, i cili u lançua në tetor 2019 gjatë Samitit të Evropës Juglindore në Tiranë. Federata Universale e Paqes dhe rrjeti i saj global i Ambasadorëve për Paqe dhe Bashkëpunëtorë të Paqes, në bashkëpunim me të gjithë sektorët e shoqërisë, punon për të pajtuar dhe sjellë shpresë në familjen e ndarë njerëzore. Ekziston një ndërgjegjësim në rritje midis njerëzve në mbarë botën për nevojën urgjente për vizion inovativ dhe udhëheqje të guximshme nëse duam të zgjidhim çështjet kritike të kohës sonë.

 

Salmonella dhe Campylobacter, në nivele të larta të rezistencës ndaj antibiotikëve

Referuar një raporti të publikuar nga Qendra Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve  (ECDC) dhe Autoriteti Europian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), rezistenca ndaj antibiotikëve në bakteret Salmonela dhe Kampilobakter është ende e lartë.

Kampilobakterioza  ishte zoonoza më e raportuar në BE në vitin 2020 dhe shkaku më i shpeshtë i raportuar i sëmundjeve ushqimore. Kampilobakteret te njerëzit dhe shpendët vazhdojnë të tregojnë rezistencë shumë të lartë ndaj ciprofloxacin, një antibiotik fluorokinolon, që përdoret zakonisht për të trajtuar disa lloje të infeksioneve bakteriale të njeriut.

Tendenca në rritje të rezistencës ndaj antibiotikëve të klasës fluorokinolone është vërejtur te njerëzit dhe pulat për Kampilobakter Jejuni. Te Salmonela Enteritidis, lloji më i zakonshëm i Salmonelës tek njerëzit, u vërejtën tendenca në rritje të rezistencës ndaj klasës së antibiotikëve kinolone/fluorokinolone. Tek kafshët, rezistenca ndaj këtyre antibiotikëve për Kampilobakter Jejuni dhe Salmonela Enteritidis ishte përgjithësisht në shkallë më të lartë.

Megjithatë, pavarësisht tendencave në rritje të rezistencës ndaj disa antibiotikëve, rezistenca e njëkohshme ndaj dy antibiotikëve me rëndësi kritike mbetet e ulët për E.coli, Salmonela dhe Kampilobakter, si nga njerëzit ashtu edhe nga kafshët prodhuese të ushqimeve.

Një rënie e rezistencës ndaj tetraciklinave dhe ampicilinës te Salmonela nga njerëzit u vu re në nëntë nga dhjetë vende, përkatësisht, gjatë periudhës 2016-2020 dhe kjo ishte veçanërisht e dukshme te Salmonela Typhimurium. Pavarësisht rënies, rezistenca ndaj këtyre antibiotikëve mbetet ende e lartë si nga njerëzit ashtu edhe nga kafshët.

Për më tepër, në më shumë se gjysmën e vendeve të Bashkimit Evropian, kanë një prirje statistikisht domethënëse në rënie në prevalencën e E. coli-t që prodhon β-laktamazë me spektër të zgjeruar (ESBL) dhe kjo u vu re në kafshët prodhuese të ushqimeve. Ky është një zbulim i rëndësishëm, pasi shtame të veçanta të E. coli që prodhojnë ESBL janë përgjegjëse për infeksione serioze te njerëzit.

Rezistenca ndaj karbapenemit mbetet jashtëzakonisht e rrallë në E. coli dhe Salmonela nga kafshët që prodhojnë ushqim. Karbapenemët janë një klasë e antibiotikëve të zgjidhjes së fundit dhe çdo gjetje që tregon rezistencë ndaj tyre në bakteret zoonotike është shqetësuese.

Megjithëse gjetjet dhe tendencat janë në përputhje me të dhënat e raportuara në vitet e mëparshme, pandemia COVID-19 pati një ndikim në sasinë e të dhënave të raportuara, veçanërisht në lidhje me shëndetin publik.

Një mjet interaktiv i vëzhgimit të të dhënave tregon nivelet e rezistencës tek njerëzit, kafshët dhe ushqimet, nga vendi në vend në 2019 dhe 2020.

Për më tepër, të dhënat e rezistencës ndaj antibiotikëve ndaj ushqimit dhe ujit te njeriu publikohen në Atlasin e Mbikëqyrjes së Sëmundjeve Infektive të ECDC (për  sëmundjet që lidhen përkatësisht me kampilobakteriozën, salmonelozën dhe shigelozën).

Me poshtë gjeni raportin e plotë të EFSA:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2022.7209

Marrë nga EFSA.eu

Qendra ALERT – Alert.al

Zbulohet dokumenti, BEATA, kompania që garanton biosigurinë në të gjitha hallkat, për të sjellë vezë të sigurta për konsumatorin

Prej disa ditës, kur AKVMB dhe Ministria e Bujqësisë konfirmuan zyrtarisht praninë e gripit të shpendëve në Shqipëri (Influenca Aviare), te konsumatorët nisi paniku në lidhje me sigurinë e produkteve të pulës.Megjithë tentativat për qetësimin e konsumatorëve, institucionet nisën monitorimin në terren të situatës, dhe siç konfirmohet zyrtarisht , përveç tri pularive në Durrës, stabilimentet tjera nuk janë prekur.
Në kuadër të masave për parandalimin e përhapjes së sëmundjes në fjalë, Aku filloi kontrollet për Plotësimin e Kushteve Higjeno-Sanitare dhe Mirëqenjes së Kafshëve të Stabilimentit, fermat që Mbarështojnë Shpëndë.

Një nga ato është dhe Kompania BEATA, e themluar para 13 vitesh në Koplik, Malësi e Madhe, e cili ishte nën sitën e verifikimeve të AKVMB, ashtu si dhe tjerat në mbarë vendin. Siç vihet re qartësisht në Protokollin e Kontrollit, ky stabiliment i mbërështimit të shpendëve për vezë, plotëson të gjitha kushtet, detyrimet ligjore dhe garancitë e duhura, që shpendët në kapanonet e tij të mos preken nga Influenca Aviare apo e njohur ndryshe nga Gripi i Shpendëve. Procedurat, kontrollet, masat mbrojtëse, rrjetat, dezinfektimet, ushqimi, mbi të gjitha vaksinimi i rregullt i shpendëve dhe mbajtja e regjistrit të fermës konfom standardeve, siç vihet re në dokumentin e AKVMB-së, bën që BEATA të ketë një sistem biosigurie të nivelet maksimale të sigurisë për shëndetin e shpendëve. Kësisoj, nuk ka risk për prekjen e shpendëve nga Influenca Aviare, duke u garantuar konsumatorëve shqiptarë vezë të sigurta dhe te shendeteshme. Kjo, edhe për fakti se stabilimenti i BEATA ndodhet mes ajrit të pastër të fushës me Sherebelë dhe ujit të freskët që buron nga bjeshkët e Malësisë së Madhe.
Përveç medikamenteve veterinare të përdorura, që sipas kontrollit të AKVMB dhe dokumentit të firmosur, janë të gjitha të miratuara nga EMA (Agjencia Europiane e Barnave), vezet BEATA janë produkt i pulave të shëndetëshme, të rritura me drithra natyrale.
Deri më sot, asnjë vezë BEATA nuk ka paraqitur probleme për sigurinë ushqimore të konsumatorit.

Dhoma e Diasporës prezanton projektet për investime. Destani e Lekaj: Diaspora ka qenë gjithmonë faktor, është koha t'a kthejë vëmendjen në atdhe

Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare ka organizuar ditën e sotme një takim me partnerë, donatorë dhe palët e interesit ku prezantoi “Perspektivat e reja të investimit në atdhe”.
Të pranishëm në këtë aktivitet ishin, Presidenti i nderit i Dhomës së Biznesit të Diasporës Z.Lazim Destani, Kryetari Ardian Lekaj, Zv.Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme Znj. Artemis Malo, Ministrja e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, Znj. Edona Bilali, Deputeti z. Lavdrim Krashi, Kryetari i Komisionit për Ekonominë dhe Financat Eduard Shalsi, nënkryetari i Bashkisë së Tiranës Andi Seferi, Drejtore e këshillit të investimeve Diana Leka, znj. Jonida Lamaj nga Fondacioni Shqiptaro-amerikan për zhvillim etj, shkruan Gazeta e Diasporës.
“Jam i gëzuar sot që kam rastin t’ju uroj mirëseardhjen në këtë konferencë hibride me temën “Perspektivat e reja të investimit në atdhe”. Në fillim do të doja të theksoja vlerën që qeveria shqiptare po i jep Diasporës sonë sot. Pjesëmarrja nga ana e qeverisë këtu vërteton edhe njëherë këtë bashkëpunim. Rrugëtimi ynë së bashku, Qeveri – Diasporë, mund të them se ka konsoliduar suksese. Familja jone e gjerë në Diasporë, që janë dhe ambasadorët e kulturës së vendit tonë. Historitë e suksesit në diasporë janë të panumërta, ato shërbejnë edhe si ura lidhëse, si ndërmjetësues dhe lobues të shkëlqyer për vendin tonë që besoj i lexoni në Gazetën e Diasporës” tha kreu i Dhomës së Biznesit në fjalën e tij duke theksuar se ndikimi social-ekonomik dhe pritshmëritë e Diasporës shqiptare gjatë kësaj periudhe 3-vjecare kanë evoluar me shpejtësi dhe kjo kërkon nga të gjithë mjete dhe rrugë të reja edhe më efektive të angazhimit.
“Theksoj edhe njëherë se objektivi ynë si Dhomë e Biznesit të Diasporës Shqiptare është, që në bashkëpunimin qeveri-diasporë, të fokusohemi në fushën e biznesit, ku je theks të veçantë do të marrin të rinjtë, që janë dhe e ardhmja e vendit.
I pranishëm në këtë tryezë Presidenti i Nderit të Dhomës së Biznesit Z.Lazim Destani tha se, takimet si ky, me një prani të figurave e personaliteteve më relevante, janë ato që mund ta japin më të mirën për arritjen e qëllimeve tona të përbashkëta, për investime të reja e për zhvillimin ekonomik të vendit.
“Të ndodhur në këto rrethana, komuniteti i biznesit, sidomos bizneset e Diasporës të mbështetur nga Qeveria dhe në bashkëpunim me Organizata tjera kombëtare e ndërkombëtare, kanë më shumë arsye për të qenë më të përkushtuar për ruajtjen dhe zhvillimin e ekonomisë së vendit si dhe për gjetjen e rrugëve e mundësive për investime të reja. Nga kjo pikëpamje e shikoj si shumë të rëndësishëm rolin dhe angazhimin e bizneseve të Diasporës shqiptare duke theksua se rrjetëzimi dhe mobilizimi i tyre përmes mekanizmave financiarë, përbëjnë bazë solide për krijimin e një uniteti mbarë shqiptar” u shpreh ai ndër të tjera.
Ndërsa zv. Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme Artemsi Malo tha se: “Ndonëse, diaspora aktualisht mund të jetë hezituese për të investuar ose zgjeruar biznesin në vendlindje, një potencial i tillë ekziston dhe duhet të shfrytëzohet, duke lehtësuar ndërveprimin, bazuar në interesa të përbashkëta ndërmjet bizneseve në vendet pritëse dhe Shqipërisë. I rëndësishëm në këtë proces është edhe transferimi i njohurive, duke pasur parasysh diapazonin e gjerë intelektual dhe teknologjik që diaspora mbart.
Ofrimi i mundësisë ndaj Diasporës për të kontribuar në zhvillimin e vendit do të rriste ndjenjën e përkatësisë së tyre në Shqipëri, dhe në të njëjtën kohë do të krijonte besim ndërmjet diasporës dhe institucioneve vendase.

Organizatat dhe shoqatat e Diasporës përfaqësojnë zërin e anëtarëve të Diasporës në vendet pritëse dhe mund të luajnë një rol të rëndësishëm në proceset strategjike vendimmarrëse në Shqipëri, si dhe mund të nxisin nisma të çmuara për bashkëveprimin shoqëror, ekonomik dhe intelektual ndërmjet diasporës dhe vendit origjine”.
Ndërsa ministrja e Shtetit për Mbrojtjen e Sipërmarrjes, znj. Edona Bilali tha se: Diaspora shqiptare është faktor i renesishme i zhvillimit të Shqipërisë. Angazhimi sjell vlerë të shtuar jo vetëm për fluksin financiar por më e rëndësishmja për dijen dhe shkëmbimin e eksperiencave. Përtej investimeve të vendit tonë Diaspora është promovuesi më i mirë i markave shqiptare “Made in Albania” që kërkojnë zgjerim rajonal dhe jo vetëm. Diaspora ka qene gjithmonë faktor në biznesin tradicional, por vitet e fundit po luan një rol të rëndësishëm në forcimin e ekosistemit të start up-ve në Shqipëri i cili ka lindur në vitet e fundit.
Kryetari i Komisionit për Ekonominë dhe Financat Eduard Shalsi tha se përgjatë dy viteve të fundit teksa mori udhë ky instrument shumë i rëndësishëm për të hapur një kapitull të ri midis Diasporës dhe Shqipërisë për disa arsye.
“Në pak muaj ka fillua të ndihet fakti që në Shqipëri tani po menaxhohet një mekanizëm nga njerëz të diasporës të cilët e dinë çfarë është biznesi në Diasporë”, tha ai.
Deputeti Lavdrim Krashi tha ndër të tjera: Kontributi i Diasporës si në aspektin individual edhe në atë ekonomik në familje por edhe në tërësi për ekonominë shqiptare, janë të ditura nga të gjithë. Është me të vërtetë kënaqësi që zhvillohen inicitaiva të tilla ku roli i Diasporës vlerësohet dhe konsiderohet për ta forcuar atë edhe më tej.
Drejtori i Përgjithshëm Ekzekutiv i Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, z. Ervin Mete u përqendrua te mundësitë dhe hapësirat e krijuara përmes ligjeve të reja për tregjet e kapitalit dhe sipërmarrjet e investimeve kolektive për përfshirjen e Diaporës në investime në Shqipëri nëpërmjet instrumenteve të reja financiare.

Ligji “Për sipërmarrjet e investimeve kolektive” ka mundësuar krijimin e fondeve alternative të investimit, si edhe ka krijuar hapësira për kanalizimin edhe të investimeve të Diasporës nëpërmjet fondeve me kapital privat në projekte zhvillimi në Shqipëri. Gjithashtu, me ligjin e ri për tregjet e kapitalit është krijuar arkitektura e nevojshme ligjore dhe është plotësuar infrastruktura për tregtimin e instrumenteve të reja financiare, siç mund të jetë Obligacionet e Diasporës. Kuadri ligjor e rregullator mundëson emetimin e obligacioneve me ofertë publike, përveç emetimeve të deritanishme me ofertë private. Në këtë mënyrë, Korporatat Publike mund të emetojnë Obligacione me Ofertë Publike, të drejtuara ndaj Diasporës, për të gjeneruar financime për projekte të veçanta zhvillimi, të cilat mund të përfshijnë direkt Diasporën Shqiptare përmes blerjes së këtyre titujve.
Në fund të takimit anëtaret e bordit këshillimor të Dhomës së Biznesit të Diasporës Dr. Elisabeta Katiaj dhe Soana Prof. Asc. Soana Japullari prezantuan dy projektet ambicioze: “Fluturo me shqipen” dhe “Instrumenti financiar i Diasporës”
Qëllimi kryesor i projektit “Fluturo me shqipen” është të theksojë rëndësinë e produkteve “Made in Albania“ , promovimin e tyre si dhe të krijojë mbështetje për krijimin e një zinxhiri vlerash nga prodhimi në depërtimi i tregut, drejt konsumatorit shqiptar në diasporë. Pasi sipërmarrja e Diasporës zotëron kapacitetin e duhur për të rritur prodhimet vendase nëpërmjet fuqizimit të Markës Shqiptare. Në të njëjtën kohë, kjo nismë do të ketë një ndikim pozitiv në punësimi dhe rritjen e të ardhurave, duke kontribuar për një të qëndrueshme ekonomisë.
Ndërsa projekti i dytë “Instrumenti financiar i Diasporës” synon krijimin e Logjistikës Financiare për Zhvillimin e Investimeve të Diasporës Shqiptare në Shqipëri, Maqedoninë e Veriut, Kosovë. Një instrument i cili do të ndikojë në rritjen e bashkëpunimit ndërmjet sipërmarrjeve shqiptare në mbarë botën. (diasporashqiptare.al)

Më poshtë, gjeni fjalën e plotë të filantropit dhe biznesmenit Lazim Destani, mbajtur në aktivitetin e Dhomës së Diasporës Shqiptare, ku është President Nderi.

Të nderuar Ministra dhe Zëvendësministra,
Të nderuar përfaqësues biznesesh dhe gjithë ju të pranishëm,
Kam nderin dhe kënaqësinë që po marr pjesë në këtë takim të rëndësishëm të organizuar nga Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare.
Sigurisht që takimet si ky, me një prani të figurave e personaliteteve më relevante, janë ato që mund ta japin më të mirën për arritjen e qëllimeve tona të përbashkëta, për investime të reja e për zhvillimin ekonomik të vendit.
Tashmë po bëhen vite kur jo vetëm populli ynë por e gjithë bota po kalon periudha të vështira njëra pas tjetrës.
Akoma pa e harruar pandeminë dhe në përballje me pasojat e saj, e gjithë bota po e ndien goditjen që i erdhi ekonomisë globale si rrjedhojë e luftës Rusi – Ukrainë.
Të ndodhur në këto rrethana, komuniteti i biznesit, sidomos bisneset e diaspores te mbështetur nga Qeveria dhe në bashkëpunim me Organizata tjera kombëtare e ndërkombëtare, kanë më shumë arsye për të qenë më të përkushtuar për ruajtjen dhe zhvillimin e ekonomisë së vendit si dhe për gjetjen e rrugëve e mundësive për investime të reja.
Nga kjo pikëpamje e shikoj si shumë të rëndësishëm rolin dhe angazhimin e bizneseve të Diasporës shqiptare.
Rrjetëzimi dhe mobilizimi i tyre përmes mekanizmave financiarë, përbëjnë bazë solide për krijimin e nje uniteti mbare shqiptare.
Bizneset e Diasporës Shqiptare janë ato që mund ta krijojnë më së miri rrjetin e shitjeve si dhe ta bëjnë promovimin e produkteve të vendit.
Deshiroj qe ta pergezoj Dhomen e Bisnesit me stafin ketu ne Tirane, e cila eshte duke bere nje pune shume te mire, me angazhim te pa lodheshem ,duke sherbyer si nje ure lidhese per Bisneset e Diaspores shqipetare.
Po ashtu pergezoj edhe gazeten Diaspora Shqiptare e cila me perkushtim shume te madhe, percjell aktivitetet e mbare Diaspores, duke u bazuar ne shkrime te verteta dhe te besueshme.
Pa e zgjatur më shumë,
Ju falënderoj të gjithë pjesëmarrësve për gatishmërinë dhe kontributin tuaj shumë të çmueshëm duke uruar që kjo Tryezë, përmes ideve dhe projekteve për investime në atdhe dhe për rritjen e eksporteve, të japë sa më shumë rezultate!
Ju faleminderit!

 

Zyrtare, Gripi i Shpendëve mbërrin në Shqipëri

Ministria e Bujqësisë njofton se konfirmohet rasti i parë i gripit të shpendëve i tipit H5N8 në një stabiliment në Durrës që mbarështon shpendë. Sipas autoriteteve hetimi epidemiologjik deri më tani flet për rast të izoluar, ndërkohë që gjurmimi vazhdon. Ndërsa është vendosur karantinimi, dhe janë marrë të gjitha masat për kufizimin e përhapjes së kësaj sëmundje duke përcaktuar perimetrin e zonës nga e cila ndalohet lëvizja e shpendëve, produkteve dhe nëprodukteve të tyre.
Ministria e Bujqësisë u bënë apel konsumatorëve të mos bien pre e spekulantëve që mund të tregtojnë mish shpendësh pa certifikatë veterinare ose në kushte të papërshtatshme tregtie a magazinimi dhe të denoncojnë menjëherë në pranë Autoritetit Kombëtar të Ushqimit.
Ndërkohë që sugjerohet që ushqimet e mishit të shpendëve të llojit pulë të gatuhen në temperatura mbi 70°C dhe vezët po ashtu të jenë të mirëgatuara. Gatimi i plotë i mishit dhe vezëve siguron pamundësinë e virusit që hyjnë në zinxhirin ushqimor, edhe pse nuk ka prova epidemiologjike se ky virus mund të transmetohet tek njerëzit përmes ushqimit, mishit të shpendëve e vezëve. Autoritetit Kombëtar I Ushqimit garanton konsumatorët se ushqimet me origjinë shpendore në treg janë brenda standardeve të gjurmueshmërisë dhe janë të verifikuara nga inspektorët e AKU. Pak ditë më parë në dy pulari në Durrës kanë ngrodhur rreth 200 mijë shpendë nga një sëmundje tjetër që prek kryesisht pulat.

Prodhonte salçiçe të kontaminuara me salmonelë, AKU bllokon kompaninë subjektin dhe produktin...

Një subjekt prodhues me qendër në Elbasan është bllokuar nga AKU, pasi produkti i tij, Salçiçe e freskët, ka rezultuar me salmonelë spp. Siç bëhet e fitur nga Autoriteti Kombëtar i Ushqimit, njoftimi ka ardhur pas analizave të kryera nga ISUV dhe menjëherë është kontrolluar subjekti “I R&G”, ku u bë bllokimi i linjës së prodhimit, si dhe ndërprerja e aktivitetit të subjektit deri në gjetjen e shkakut të kontaminimit. Gjithashtu, sipas AKU, sasia prej 10 kg e produktit, prodhim ditor, “salçiçe e freskët”, referuar rezultatit të analizave do të qëndrojë e bllokuar me destinacion final asgjësimin.

Ndaj subjektit u vendos masë administrative, si dhe Operatori i Biznesit Ushqimor u detyrua të kryejë analiza test vetëkontrolli për produktin, nga ku vetëm në rastin kur analizat do të dalin brenda normave, do të bëhet zhbllokimi i aktivitetit, nën mbikëqyrjen e Drejtorisë Rajonale të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit Elbasan.

Qendra ALERT – Alert.al

Raporti i plotë / Produktet nga tregjet online vazhdojnë të dështojnë në testet e sigurisë. Dhjetra modele të provuara dhe rekomandimet për qeveritë

Në vijim të një veprimi nga viti 2020, hulumtimi i ri i organizatave anëtare të BEUC tregon një gamë të gjerë problemesh sigurie me produktet nga tregjet online. Midis rezultateve janë një tigan me ajër, që filloi të lëshonte tym menjëherë pasi u ndez, zbardhuesit e paligjshëm të dhëmbëve, produkte kozmetik që nuk kanë listën e përbërësve të detyrueshëm dhe lodra që paraqesin rrezik mbytjeje për fëmijët e vegjël.

Gjetjet tregojnë nevojën për rregullim më të mirë, duke i mbajtur tregjet përgjegjëse për produktet e shitura në platformë. Për t’i mbajtur më mirë e më të sigurt konsumatorët europianë, BEUC rekomandon ndër iniciativat e tjera:

Përmirësimi i draft Rregullores së Përgjithshme të Sigurisë së Produkteve, duke zgjeruar përkufizimin e operatorëve ekonomikë në tregjet online.

Bëjini tregjet në internet përgjegjëse, nëpërmjet Direktivës së Përgjegjësisë së Produkteve

Raportin e plotë mund ta gjenikëtu

Marrë nga BEUC.eu

 

Ngordhja e rreth 240.000 pulave të Aiba, Rea's dhe Ovvital mund të ketë ndodhur nga drithrat me mykotoksina. Gripi shpendësh? Përse s'mund të ketë ende panik për shëndetin publik?

Ngordhja e rreth 240 mije shpendëve duket se ka alarmuar institcionet shtetërore, por edhe entet publike, pasi 3 stabilimenteve në Qakun Durrës, Aiba, Rea’s dhe Ovvital, iu ka shkaktuar një dëm mjaft të madh ekonomik. Ndërkohë që flitet për grip shependësh, shqetësimi më i madh dhe alarmi mund të jetë për shëndetin publik dhe panikun e mundshëm tek konsumatorët.

Sipas një njoftimi të Ministrisë së Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural, “nuk ka asnjë rast të pranisë së influencës aviare (gripi i shpendëve) në Shqipëri deri më tani. “Pas analizave të kryera në tre data të ndryshme dhe me mbi 60 kampione, rezultatet e marra nga mostrat e dërguara nga Agjencia Kombëtare e Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve drejt laboratorit të certifikuar në Institutin për Sigurinë Ushqimore dhe Veterinarinë përjashtojnë kategorikisht sëmundjen virusale të gripit të shpendëve”, thuhet në njoftim, sipas të cilit, “rezultatet e analizimit në laboratorin e referencës konfirmojnë se nuk ka sëmundje që rrezikojnë konsumatorin apo produktet ushqimore me origjinë nga shpendët.  Ju bëjmë me dije se rastet e dyshuara janë të lokalizuara në vetëm 2-3 stabilmente në një zonë të vetme. Agjencia Kombëtare e Veterinarisë dhe Mbrojtjen e Bimëve dhe Instituti për Sigurinë Ushqimore dhe Veterinarinë janë në monitorim të vazhdueshëm dhe po bën kontrolle për të verifikuar arsyet e kësaj situatë epizootike”, thuhet në njoftim.

Por, Qendra ALERT, duke tentuar të qetësojë konsumatorit dhe t’i vijë në ndihmë konsumatorit me informacione të vlefshme, bën të ditur se, ngordhja e kaq shumë pulave në 3 stabilimentet në Qarkun Durrës, mund të ketë ardhur nga ushqimi. Sipas burimeve tona, DYSHOHET dhe nuk është ende e konfirmuar që, stabilimentet e larpërmendura, të jenë furnizuar me misër apo drithra tjera për ushqimin e shpendëve për vezë, të kontaminuara me mykotoksina. Ndoshta, nisur dhe nga mundësia e një produkti më të lirë në treg, bazuar në kostot e larta të kohëve të fundit edhe të ushqimit për kafshë e shpendë. Gjithësesi këto janë dyshime dhe ende nuk ka asnjë rezultat zyrtar të analizave.

Nga ana tjetër, nëse do të kishim të bënim me sëmundje të tillë, pra gripin e shpendëve, rastet mund dhe duhet të ishin edhe në shpendët e egër, pulat e oborreve, por edhe të shpërndara në stabilimente apo zona të tjera. Ndërsa në lidhje me shqetësimin për shëndetin publik, edhe nëse do të konfirmohet se kemi të bëjmë me influecën aviare, do të duhet të vertetohet se çfarë shtami, lloji është, pasi jo të gjitha kanë rrezik për shëndetin e njeriut.

Nëse do të vërtetohet helmimi nga ushqimi, kjo sërish do të jetë një alarm për konsumatorin, pasi tregon faktin se ushqimet për kafshë, të cilat reflektohen në produkt për konsumatorin, nuk kanë nivelin e duhur të kontrolleve nga strukturat respektive në të gjithë zinxhirin dhe kjo bën me përgjegjësi edhe drejtuesit teknik të këtyre stabilimenteve. Ndërkaq, tregon dhe mungesën e një ligji të mirëfilltë për Ushqimin për Kafshë, të cilin Shqipëria, ndryshe nga vendet tjera, nuk e ka, por e ka të përfshirë në pak rreshta brenda Ligjit për Ushqimin.

 (vijon…)

Qendra ALERT – Alert.al