Menu

Mjedis

Coca-Cola do të prezantojë 25% shishe të ripërdorshme deri në vitin 2030

Coca-Cola ka njoftuar se do të bëjë 25% të paketimit në shishe qelqi ose plastike, ose me sistemin e vakumit të kthyeshëm, të ripërdorshme deri në vitin 2030. Greenpeace e ka mirëpritur njoftimin dhe beson se është e nevojshme të shkohet më tej dhe të arrihet objektivi prej 50%. Sipas shoqatës mjedisore, ky është një objektiv i domosdoshëm për një kompani që prodhon mbi 120 miliardë shishe plastike çdo vit.

Në vendet e ndryshme ku është e pranishme ka metoda të ndryshme grumbullimi, duke filluar nga riciklimi deri te rikuperimi duke përfshirë ripërdorimin e shisheve. Indikacionet janë që të  përdoret 50% material i ricikluar në ambalazhe të reja deri në vitin 2030 dhe të mblidhet dhe riciklohet një shishe ose kanaçe për secilën prej tyre që shitet. Për ta kuptuar më mirë, duhet thënë se në vitin 2020 ambalazhet tradicionale të ripërdorshme/të kthyeshme përfaqësonin rreth 16% të vëllimit të përgjithshëm.

Konvertimi i 20% të paketimeve plastike globale në modele të ripërdorimit është një mundësi biznesi me vlerë 10 miliardë dollarë. Nga nisma përfitojnw klientët dhe përfaqëson një element thelbësor në kërkimin për eliminimin e mbetjeve plastike dhe ndotjes”. Risia tjetër ka të bëjë me rritjen e shisheve plastike PET prej 1.5 dhe 2 litrash. Një tjetër synim është prodhimi i ambalazheve 100% të riciklueshme në të gjithë botën (në Itali ky synim është arritur tashmë prej dekadash) si dhe përdorimi i shisheve të bëra me 50% material të ricikluar (rPET). Këtu kompania ka lançuar tashmë disa formate me 100% rPET. Rezultati i kësaj politike është një reduktim prej 20% i PET, 28% i xhamit dhe 15% i aluminit.

“Coca-Cola ka bërë një angazhim të rëndësishëm, duhet shpresuar që të tjerët të ndjekin shembullin”, komenton Giuseppe Ungherese, kreu i fushatës së ndotjes së Greenpeace. Sipas vlerësimeve zyrtare në Itali ne kalojmë 11 miliardë shishe çdo vit dhe jemi ndër konsumatorët kryesorë të ujit mineral në botë. Në muajt e fundit, shoqata ka nisur një peticion për t’u kërkuar kompanive kryesore si Coca-Cola, San Benedetto, Nestlé-San Pellegrino, Pepsi dhe Sant’Anna të reduktojnë në mënyrë drastike përdorimin e shisheve plastike njëpërdorimshe. Deri më tani peticioni është nënshkruar nga më shumë se 100 mijë njerëz. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Lulet që mbushin shtëpinë me oksigjen

E dinit se ajri brenda shëpisë mund të jetë shumë herë më i ndotur se ajri jashtë saj?

Ambientet e mbyllura thithin shumë energji dhe kimikate brenda tyre.

Për fat të mirë bimët na ndihmojnë që të arrijmë ta filtrojmë ajrin në mënyrë të vazhdueshme dhe natyrale në çdo ambient.

Por vetëm një lloj i caktuar lulesh  arrijnë ta kryejnë plotësisht këtë proçes.

Një studim i vitit 2016 nga NASA, të cilit i referohet AgroWeb.org tregoi për rëndësinë e këtyre bimëve në jetën tonë të përditëshme.

Këto bimë përveçse do të filtrojnë ajrin do të thithin lagështinë, eleminojnë erën e keqe dhe të pastrojnë pluhurin nga shtëptë tuaja.

AgroWeb.org ju sjell më poshtë një listë me lulet që do t’ju mbushin shtëpinë me ajër të pastër.

Fieri

Për vite të tëra lulja e fierit ka zënë vend në shtëpitë dhe kopshtet shqiptare.

Mund ta vendosni në çdo zonë të shtëpise, në sallon gjethet e shpeshta jeshile do t’i japin shtëpisë shumë stil dhe dritë.

Kjo bimë shumë voluminoze dhe e bukur është shumë e thjeshtë për t’u mbajtur në ambjentet e shtëpisë nga çdokush.

Fieri ndihmon në pastrimin e toksinave të dëmshme që ju rrethojnë.

Është mirë ta mbani në zona me lagështirë ku nuk bie shumë dielli.

Sigurohuni ta ujisni rregullisht në mënyrë që të shpërndajë sa më shumë oksigjen brenda dhomave tuaja.

Lule shpata

Nëse po kërkoni një lule e cila mund të rritet edhe pa shumë kujdes, lule shpata është e duhura për ju.

Është një ndër lulet më të përhapura nëpër ambiente të brendshme dhe jo pa qëllim.

Lule shpata  do të veprojë si një pastrues ajri natyral për shtëpinë tuaj.

Mbajeni në ato zona të shtëpisë ku bie më shumë dielli dhe ujiteni çdo 2-6 javë.

Gjatë ujitjes spërkasni edhe gjethet e luleve  me pak ujë sigurohuni të mos e ujisni shumë.

Zambaku

Zambaku është një bimë me gjethe të mëdha jeshile dhe lule të bardha.

Një dekoruese shumë e mirë dhe e dobishme për shtëpinë.

Perfekte për t’u mbajtur në tavolinë apo në ambjentet e dhomës.

Zambaku do t’ju ndihmojë të filtroni pluhurin dhe ajrin e rënduar nga çdo ambient.

Mbajeni të hidratuar dhe në vende me shumë dritë natyrale.

Fikusi

Një bimë që rritet në vazo të mëdha përfekte për dekorim dhe pastrimin e ajrit.

Gjethet e mëdha janë dekori i duhur për shtëpinë tuaj.

Mund ta lini në një cep të dhomës pasi nuk kërkon shumë dritë natyrale.

Ujiteni sa herë që të shikoni se dheu në vazo është plotësisht i thatë.

Në verë përsëriteni i këtë proçes 1 herë në javë. (Agroweb)

Qendra Alert/Alert.al

Zbulohet elementi kimik që i shtohet CO2 në ngrohjen globale

Për të marrë një pamje kuptimplote të asaj që po ndodh në atmosferë për qëllimet e ngrohjes globale është e nevojshme të kuptohet se çfarë njerëzit, drejtpërdrejt ose tërthorazi po vendosin në të, përtej dioksidit të karbonit. Me këtë në mendje, shkencëtarët kanë zbuluar një burim të ri, të madh të oksidit të azotit (N2O, i quajtur gjithashtu oksid azoti), një gaz jashtëzakonisht i rëndësishëm serrë: një burim që ishte nënvlerësuar gjerësisht deri vonë dhe që duket se luan një rol të rëndësishëm. Gjithashtu për shkak se megjithëse oksidi i dizogjenit nuk është aq i bollshëm sa dioksidi i karbonit dhe metani në atmosferë, krahasuar me këta është një gaz serrë më “efikas”, madje 260-300 herë më shumë se CO2 në të njëjtin vëllim, harku i një shekulli.

Oksidi i azotit zakonisht prodhohet nga mikroorganizmat e tokës, ndërsa burimi i sapoidentifikuar është yedoma e permafrost. Yedoma është një permafrost i veçantë sepse është gjithashtu i përbërë nga akulli  si dhe nga dheu i ngjeshur: Është formuar në sedimente eoliane (material i bartur nga era) gjatë Pleistocenit, pra midis 2.5 milion dhe 115,000 vjet më parë, dhe është i pasur me material organik rreth 2% karbon të masës totale, e cila përfshin mbi 1 milion kilometra katrorë tokë në hemisferën veriore.

Në veçanti, yedoma është studiuar midis lumenjve Lena dhe Kolyma, në veri-lindje të Siberisë. Këtu u zbulua se kur shkrihet përgjatë brigjeve të një përroi, lëshon midis 10 dhe 100 herë sasinë e oksidit të azotit që zakonisht pritej nga shkrirja e permafrostit.

Analiza e permafrostit zbuloi se ka dy faktorë në lojë për kaq shumë emetime: nga njëra anë, fakti që ngjeshja e dherave pas shkrirjes së akullit funksionon duke shkaktuar që gazrat e pranishëm të spërkaten nga vetë sedimentet. Nga ana tjetër, është shënuar se në dekadën e fundit ka pasur rritje të mikroorganizmave që prodhojnë N2O, ndërsa ka rënie të atyre që e konsumojnë.

Deri pak vite më parë, shumica e studiuesve besonin se azoti i bllokuar brenda ngricave të përhershme nuk ishte një shqetësim i veçantë në lidhje me ndryshimet klimatike, sepse dukej se cikli i azotit në tokën e ftohtë të Arktikut ishte zakonisht shumë i ngadaltë, por ky studim tregon se duhet të bëhen shumë më tepër kërkime mbi sa azot mund të ruhet në këto peizazhe të ftohta, pasi duket se ikën më shpejt nga sa mendohej më parë. ( FCS)

Qendra Alert/Alert.al

Ndalohen mbi 14 mijë ton mbeturina

Përgjatë vitit 2021, autoritetet rumune identifikuan në kufi mbi 224 dërgesa të paligjshme mbetjesh nga vendet e Evropës, Azisë dhe Amerikës së Veriut. Gjatë kontrollit doganor, ata gjetën mbi 14 mijë tonë mallra që në fakt ishin mbeturina.

Dërgesat nuk korrespondonin me të dhënat e deklaruara dhe të përfshira në dokumentet e dorëzuara pranë autoriteteve doganore, shpjegoi Policia Kufitare Rumune. Si të tilla, janë hapur gjithsej 22 çështje penale nga strukturat e policisë kufitare.

Më së shumti incidente të tilla u regjistruan në kufirin me Bullgarinë, 94 dërgesa që përfshinin afërsisht 5,975 ton mbeturina.

Në rojet bregdetare, ku u regjistruan rreth 35 raste, policia kufitare dhe autoritetet kompetente nga Qarku i Konstancës evidentuan në total mbi 6960 tonë mbetje. Këto janë gjetur në portin e Konstancës por edhe në pikat kufitare Vama Veçe dhe Negru Voda. Në të njëjtën kohë, 65 raste janë raportuar edhe në kufirin me Hungarinë, ku janë përfshirë mbi 850 tonë mbeturina. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Vdekja e bletëve, shkaku i parë gjendet në praktikat me bujqësinë intensive

Është tani fakti i njohur: Për riprodhimin e tyre, 90% e llojeve të bimëve me lule varen vetëm nga insektet pjalmuese dhe në veçanti nga bletët. Megjithatë është gjithnjë e më e dukshme se ekzistenca e këtyre insekteve të çmuara kërcënohet dhe se bujqësia intensive paraqet një nga rreziqet kryesore për mbijetesën e tyre. Ndër aspektet më të dëmshme dallohet përdorimi i pesticideve toksike dhe përhapja e monokulturave, të cilat privojnë insektet nga ushqimi pas lulëzimit.

Revista “Que Choisir” në një artikull të botuar në internet më 18 dhjetor 2021, ilustron rezultatet e një vëzhgimi 4-vjeçar të bletëve nga Agjencia Kombëtare Franceze për Sigurinë Shëndetësore (ANSES). Falë bashkëpunimit me një rrjet kombëtar bletërritësish, të cilët deklaruan humbjet e tyre. U studiua edhe dobësimi i kolonive në fillim të çdo pranvere, sapo u tejkalua periudha e dimrit.

Të dhënat e mbledhura flasin vetë, në vitet ‘90 vdekshmëria mesatare dimërore e regjistruar nga UNAF (një bashkim që përfaqëson më shumë se 20 mijë bletërritës francezë) ishte 5%. Në 4 vitet e fundit, Anses ka regjistruar në vend të kësaj një rritje mbresëlënëse në këtë shifër, e cila arriti në 25% në vitin 2021, me një rritje krahasuar me 20% në 2019 dhe 2020, por një reduktim 30% i regjistruar në 2018.

Artikulli nxjerr në pah pesticidet dhe më konkretisht insekticidet, si fajtorët kryesorë të kësaj vdekjeje. Në fakt, ka kohë që dihet se neonikotinoidet e përdorura në fusha dobësojnë kolonitë, duke ndërprerë zhvillimin dhe duke zvogëluar ndjenjën e orientimit të insekteve, të cilat nuk mund ta gjejnë rrugën e kthimit në koshere. Megjithatë, vetëm pas më shumë se 20 vjet polemikash lidhur me toksicitetin e tyre, disa neonikotinoide u ndaluan përgjithmonë. Gjithashtu, kohët e fundit është zbuluar se edhe pesticidet gjenden në dyllin e kosheres.

Teksti gjithashtu thekson se praktikat intensive bujqësore të monokulturës janë gjithashtu të dëmshme. “Bletët e çmojnë farën e luleve, e cila është shumë e lezetshme”-tha Pauline Jullien, kreu i industrisë së bletëve dhe mjedisit në Unaf. Kur monokultura bëhet në territore të gjera me peizazh uniform, megjithatë humbja e biodiversitetit është e rrezikshme sepse pas lulëzimit të monokulturës burimet ushqyese për bletët mund të mungojnë”.

Ka sigurisht edhe faktorë të tjerë të dëmshëm, të tillë si përhapja në rritje e grerëzës aziatike dhe këmbëngulja e varroas (një mitre parazite), por është gjithashtu e sigurt se bletët, tashmë të dobësuara nga ekspozimi ndaj pesticideve janë edhe më pak rezistente ndaj këtyre kërcënimeve. Përgjegjësia e pesticideve është e tillë që procedura për vendosjen e produkteve të mbrojtjes së bimëve në treg është vënë në pikëpyetje për disa kohë edhe që nga viti 2011. Për disa vjet, Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA) dhe Anses kanë kërkuar pa sukses rishikimin e kësaj procedure për të përfshirë testet e vlerësimit mbi dozat e rrezikshme për bletët. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Kërcënimi ndaj kafshëve si pasojë e ndryshimeve të klimës

Ndërsa udhëheqësit botërorë arritën një marrëveshje në Glasgou për të frenuar ndryshimin e klimës, arinjtë polarë tashmë po vuajnë pasojat e kësaj dukurie. Arktiku po ngrohet dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës. Shkencëtarët dhe aktivistët e mjedisit thonë se kafshët janë duke u përballur tashmë më kërcënimin që po sjell ndryshimi i klimës. I bukur, gjithnjë e më i uritur dhe në rrezik nga zhdukja, ariu polar varet nga akulli i detit që tani po shkrinë për shkak të ngrohjes së planetit tonë. Në Arktikun e ashpër temperaturat e ulta janë të domosdoshme për ariun polar.

Shkencëtarët dhe aktivistët thonë se vendosja e arinjve polarë në listën e specieve “të kërcënuara” nga zhdukja është një sinjal paralajmërues për pjesën tjetër të planetit.

“Akulli është i rëndësishëm për arinjtë polarë sepse krijon mundësinë që ata të lëvizin në sipërfaqen e tij për të kapur prenë e tyre. Akulli duhet të ketë një trashësi dhe qëndrueshmëri të caktuar në mënyrë që arinjtë polarë të jenë në gjendje të kapin në mënyrë efektive fokat që notojnë në cepat e akullnajave”, thotë Steven Amstrup, shkencëtar i organizatës Ndërkombëtare Arinjtë Polarë.

Akulli i detit Arktik, uji i ngrirë i oqeanit, tkurret gjatë verës me rritjen e temperaturave, pastaj ngrin përsëri në dimrin e gjatë. Arktiku po ngrohet dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës. Kjo po shkaktohet nga dukuria e quajtur “përforcimi Arktik”. Në thelb, akulli i bardhë në Arktik pasqyron nxehtësinë. Kur ai shkrihet, uji i detit thith shumë më tepër nxehtësi, duke i ngrohur oqeanet edhe më shpejt, thonë shkencëtarët. Tkurrja e akullit të detit çon në uljen e numrit të arinjve polarë. Pra, atyre u duhet më shumë akull për të lëvizur dhe gjetur ushqim të mjaftueshëm gjatë ditëve të verës, që do t’u ndihmonte ta kalonin dimrin e ashpër më mirë.

Që nga fillimi i shkrirjes së akullit në vitet 1980 arinjtë polarë nuk kanë qenë në gjendje të mirë shëndetësore, thotë shkencëtari Amstrup..Një përqindje më e madhe e këlyshëve po vdesin para ditëlindjes së tyre të parë.

Vitet e fundit akulli i detit është tkurrur shumë gjatë verës.

Kjo i ka detyruar arinjtë të lëvizin në akullin mbi ujëra të thella, nganjëherë mbi 1 kilometër thellësi, thotë zoti Amstrup.

“Është dëshpëruese të shohësh me sy të lirë atë që tani po ndodh në Arktik. Pasi kthehesh në botën reale, shikon përreth dhe e kupton se askush nuk po i ndryshon gjërat me shpejtësinë e duhur për të frenuar ndryshimin e klimës”, thotë biologia detare e Universitetit të Uashingtonit, Kristin Laidre, e cila merret me studimin e arinjve polarë.

Pavarësisht angazhimit të udhëheqësve botërorë në Skoci për të rritur përpjekjet për të frenuar ndryshimin e klimës, shkencëtarët që monitorojnë akullin e Detit Arktik dhe shohin gjendjen e arinjve polarë e dinë se tashmë ka një nivel të lartë të ngrohjes.

“Është pothuajse e pamundur për ne të shohim se si mund të shmangim momentin, kur Deti Arktik do të jetë pa akull, madje edhe nëse jemi në gjendje të bëjmë më shumë në përpjekjet për të pakësuar emetimet”, thotë Twila Moon, shkencëtare e Qendrës Kombëtare të të Dhënave të Borës dhe Akullit. (Associated Press)

Qendra Alert/Alert.al

Shkrirja e akullnajave të Kashmirit në shkallë alarmante

Shkencëtarët thonë se akullnajat e maleve të Kashmirit që administrohen nga India, po shkrijnë me një ritëm shqetësues. Kjo po kërcënon jetën e miliona njerëzve që banojnë në zonën përreth dhe varen nga uji akullnajor për të siguruar ushqim dhe të ardhura.

Thajiwas është një akullnajë në qytetin Sonmarg, në Kashmirin e administruar nga India.

Akulli po shkrinë me shpejtësi në zonën e njohur për peisazhin piktoresk plotë me ujëvara dhe shtigje.

Sipas studiuesve në Universitetin e Kashmirit në Srinagar, niveli i akullnajës Thajiwas ka rënë për më shumë se 50 metra në tre vitet e fundit.

Profesori Irfan Rashid thotë se akullnajat në malet e Kashmirit po shrihen për shkak të ndryshimeve klimatike dhe mbi-shfrytëzimin e tokës, duke kërcënuar furnizimin me ujë të miliona banorëve.

“Gati gjashtë akullnaja janë zhdukur që nga viti 1980, sipas të dhënave të grumbulluara me satelitë. Shumica për shkak të ndryshimeve klimatike, por pa përjashtuar edhe shkaktarët tjerë. Sa i përket rajoneve Jammu dhe Kashmirit, shumica e akullnajave të vogla, ose janë zhdukur ose rreziku për zhdukjen e tyre është shumë i lartë“, tha ai.

Muhammad Ayoub Khatana, një bari i zonës, është në kërkim të kullotave të përshtatshme për bagëtinë e tij.

Pas vëzhgimit të majave dhe luginave të rajonit, zoti Khatana thotë se vërejti zhdukjen e akullnajave.

“Në të kaluarën, përroi ishte i mbuluar me dëborë të dendur nga akullnajat. Tani nuk është si më parë. Dikur përroi ishte aq i thellë sa mezi kalohej. Tani është i cekët, ndërsa dëbora është zhdukur”, tha ai.

Eskpertët thonë se akullnaja më e madhe e Luginës së Kashmirit, Kolhoi – e cila ushqen dy degët kryesore të lumit Jhelum – po shkrihet me një ritëm shqetësues – rreth një e katërta që nga viti 1962.

Sipas profesorit Rashid, ndryshimet e mëdha kërcënojnë drejtpërdrejt jetesën e miliona njerëzve në këtë rajon.

“Çdo ndryshim në burimet e borës dhe akullnajave do të ketë ndikim të drejtpërdrejtë në sektorët e bujqësisë, hidrocentraleve dhe turizmit, si dhe shumë sektorë tjerë që në mënyrë jo të drejtpëdrejtë lidhen me ujin”, thotë ai.

Përmbytjet e shkaktuara kanë ndikuar gjithashtu në kultivimin e mollëve, burimi kryesor i të ardhurave, pasi më shumë se 80 për qind e rajonit varet nga to.

“Dikur, kur kultivoja mollë, kishte përrenj dhe kanale në të gjitha anët e pemishtes, por me kalimin e kohës, ranë nivelet e ujit ndërsa kanalet u thanë. Ne u detyruam të gërmonim për mënyra alternative të ujitjes. Ishte e kushtueshme sepse nevojiteshin gjeneratorë. As kjo nuk mjaftonte”, tha Muhammat Maqbool Bhat që për dekada të tëra punonte si fermer.

Rajoni i Himalajeve, që përfshinë të dy pjesët e Kashmirit të kontrolluar nga India dhe Pakistani, ka mbi 14 mijë akullnaja alpine. Aty ndodhet edhe akullnaja Siachen, më e larta në botë jashtë poleve të tokës. (Associated Press)

Qendra Alert/Alert.al

Hapet projekti “Rrjetëzimi dhe Advokim për Aksione Komunitare të Ruajtjes së Burimeve Natyrore Lokale”

Menaxhimi i qëndrueshëm i burimeve natyrore në vendin tonë nuk është ende i integruar si duhet në politikat kombëtare dhe veçanërisht në ato lokale. Mospërfshirja e komunitetit dhe OSHC në vendimmarrjet lokale vjen përgjithësisht si pasojë e kapaciteteve të ulëta dhe mungesës se njohurive në grupet e komunitetit lokal dhe mungesës se koordinimit midis organizatave të shoqërisë civile që i përfaqësojnë. Nga ana tjetër komunitetet lokale nuk janë të mirë informuara mbi mundësitë e përdorimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore si potenciale për zhvillimin dhe mirëqenien e tyre. Aktualisht, kjo situatë pengon zbatimin efektiv të politikave lokale të ruajtjes së mjedisit dhe natyrës duke sjellë menaxhim jo të mirë të burimeve natyrore. Fuqizimi i zërit qytetar përmes rrjetëzimit të OSHC-ve lokale dhe kombëtare mbetet një nga sfidat për përmirësimin e demokracisë së brishtë dhe zhvillimin e qëndrueshëm lokal dhe kombëtar.

Instituti për Ruajtjen e Natyrës në Shqipëri (INCA) në bashkëpunim me Klubin Ekologjik – Lezhë, Shoqatën Horizont EU – Lushnje, Shoqatën “Mbrojtja e Mjedisit dhe Zhvillimi i Turizmit-Kukës, kanë nisur zbatimin e projektit “Rrjetëzimi dhe Advokim për Aksione Komunitare të Ruajtjes së Burimeve Natyrore Lokale”. Projekti financohet nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) në kuadër të projektit “Projekti LëvizAlbania”

Projekti synon të kontribuojë për ndërtimin e një qytetarie (lëvizje komunitare) aktive, partnere e njohur në procesin e qeverisjes dhe zhvillimit të qëndrueshëm në nivel lokal dhe kombëtar. Ai do të nxisë dhe mbeshtesë koalicionet e organizatave përmes qasjes së shkëmbimit te informacionit  dhe rrjetëzimit për të arritur objektiva konkretë sa i përket demokracisë dhe angazhimit qytetar në nivel vendor në bashkinë e Lezhës, Divjakës dhe Hasit. Kjo nismë do të forcojë legjitimitetin rrjeteve lokale dhe zgjerojë hapësirën ndërvepruese për të ndërmarrë veprime konkrete mbi çështje të zhvillimit të qëndrueshëm të burimeve natyrore lokale me rëndësi për komunitetet që ata përfaqësojnë.

Grupet e synuara në këtë projekt përfshijnë (i) Shoqëria shqiptare, veçanërisht komunitetet lokale, (ii) Sektori i OShC-ve shqiptare duke përfshirë OMSHC-të dhe (iii) Institucionet vendore – janë institucione publike lokale që janë në përmirësim të strukturave të tyre organizative në funksion të zbatimit të ligjit të vetqeverisjes vendore.

Advokimi dhe lobimi për të përmirësuar transparencën e vendimmarrjes mbi përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore do të jetë thelbi i kësaj iniciative. Aktivitetet e projektit do t’i shërbejnë këtij qëllimi kryesor, duke vepruar në dy drejtime kryesore: Të nxisë rrjetëzime kombëtare dhe lokale aktive të OSHC-ve për ruajtjen e natyrës dhe partneritetin e tyre në programe pune afatgjatë advokimi për përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore; dhe të rrisë angazhimin qytetar/komunitar dhe mediatik në aktivitetet advokuese të OSHC-ve për të siguruar përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore lokale, duke përdorur të drejtën për informacion dhe pjesëmarrje mbi procesin e zbatimit të politikave dhe vendimmarrjes që ndikon në burimet natyrore lokale. Gjatë zbatimit të projektit do të synohet rrjetëzimi dhe forcimi i bashkëpunimit mes OMSHC-ve lokale në tre drejtime kryesore: (i) koordinim të programeve të përbashkëta, (ii) marrjen e njohurive dhe shkëmbimin e eksperincave, si dhe (iii) përfshirjen në aksione/aktivitete të përbashkëta. Çdo aktivitet mbështet këtë qëllim thelbësor, përmes pesë metodave të zbatimit: 1) ndërtimi/zgjerimi dhe fuqizimi i rrjeteve lokale dhe kombëtare OMSHC-ve për të mbrojtur advokuar dhe lobuar në mënyrë efektive duke siguruar mjete dhe informacione, përfshirë informacione në lidhje me kuadrin ligjor për përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe metodat e pjesëmarrjes publike në vendimmarrjet lokale, 2) përcaktimin e qëllimit/mesazhit duke identifikuar dhe shpërndarë gjerësisht rekomandimet për të përmirësuar transparencën e vendimmarrjes për përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore; 3) sigurimi i një platforme për dialog të fuqishëm midis të gjitha grupeve të interesit: OMSHC, media, autoritetet kombëtare dhe lokale, komuniteti rinor dhe gratë; 4) krijimi i  forumeve rinore dhe 5) Aksione konkrete në secilën zonë. INCA dhe OJF-të partnere mbi bazën e mediave potenciale të perzgjedhura, lokale apo kombëtare, do të bashkëpunojnë për t’i nxitur në realizimin e ndërhyrjeve mediatike sipas tematikave të problematikave të identifikuara përgjatë vlerësimit të situatës në zonat pilote të projektit, si dhe nisma të rrjetit në nivel kombëtar. Bashkëpunimi me këto media do të jetë i dedikuar në kohë televizive përmes kronikave dhe vëzhgimeve për promovimin e nismave të OSHC-ve dhe problematikave që lidhen me përdorimin e qëndrueshëm të burimeve natyrore dhe demokracinë në vendimmarrje. Në këtë kuadër përgjatë jetës së projektit do të synohet realizimi i 8 publikimeve në mediat të ndryshme lokale e kombëtare me fokus advokimin për ruajtjen e natyrës shqipëtare. Në përfundim të projektit do të mundësohet organizimi dhe zhvillimi i konkursit “Gazetaria më e mirë e advokimit mediatik për ruajtjen e natyrës”.

Takimi i sotëm ka për qëllim prezantimin e objektivave dhe rezultateve të pritshme të projektit,  si dhe informimin dhe bashkëpunimin gjithëpërfshirës me Organizatat e Shoqërisë Civile rreth ndikimeve direkte dhe indirekte, që do të ketë zbatimi i projektit në forcimin e kapaciteteve të tyre.

Ky aktivitetet u realizua nga INCA në kuadër të projektit “Rrjetëzimi dhe Advokim për Aksione Komunitare të Ruajtjes së Burimeve Natyrore Lokale”, me mbështetjen financiare të LevizAlbania, një projekt i Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim, SDC.

Qendra Alert/Alert.al

Plastika, Italia miraton 18 dekrete për zbatimin e standardeve evropiane

Një hap vendimtar është bërë në Itali drejt ndalimit të plastikës njëpërdorimshme. Më 4 nëntor Këshilli i Ministrave miratoi përfundimisht 18 dekrete për zbatimin e standardeve evropiane. Midis tyre është edhe “Direktiva (BE) 2019/904 për reduktimin e incidencës së produkteve të caktuara plastike në mjedis”, e njohur si direktiva Sup (Plastikë njëpërdorimshe), e cila ndalon disa produkte plastike për një përdorim. Artikujt në fjalë janë pjatat plastike, lugët dhe pirunjt plastikë.

Ndalimi nuk ka të bëjë vetëm me prodhimin dhe përdorimin e këtyre produkteve, por edhe tregtimin e tyre nga supermarketet dhe dyqanet.

Dekreti tashmë ishte shqyrtuar dhe miratuar i është dërguar Komisionit Evropian paraprakisht, siç kërkohet nga rregulloret e BE-së, së bashku me një analizë të ndikimit rregullator. Brenda tre muajve nga kjo datë, Brukseli duhet të japë një opinion. Por cilat janë pikat në të cilat dekreti italian ndryshon nga teksti europian? Dallimi thelbësor ka të bëjë me përjashtimin nga fusha e zbatimit të dy llojeve të produkteve. Nga njëra anë, ato që kanë veshje plastike në sasi më të vogla se 10% të peshës së artikullit (të tilla si gota me një sasi të vogël plastike). Nga ana tjetër, produktet plastike të prodhuara me të paktën 40% lëndë të parë të rinovueshme janë të përjashtuara. Megjithatë, këto përjashtime do të zbatohen vetëm për disa raste specifike. Megjithatë, disa shtete të BE-së kanë vendosur përjashtime për gotat prej plastike, në përgjigje të presionit nga industria. Ndër këto, përveç Italisë, spikasin Franca, Suedia dhe Finlanda. Megjithatë, për momentin, vetëm gjashtë vende anëtare kanë prezantuar rregullat e reja të etiketimit për produktet e disponueshme që mbeten në përdorim (Gjermania, Franca, Luksemburgu, Irlanda, Kroacia dhe Greqia), të cilat janë të detyrueshme për të informuar konsumatorin për një menaxhim korrekt të mbetjeve dhe mbi ndikimin mjedisor. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Leondardo di Caprio ‘figurë’ e mbrojtjes së Vjosës: Të behet Park Kombëtar

Aktori i njohur Leonardo di Caprio është bërë tashmë një nga personazhet më të njohura për mbrojtjen e Lumit Vjosë në Shqipëri, i cili vazhdimisht ka kërkuar të bëhet Park Kombëtar në mënyrë që të mbrohet nga projektet që mund ta dëmtojnë. Përmes një videoje në Instagram, aktori shprehet se një Park Kombëtar do të tërhiqte rreth 1.5 milionë vizitorë çdo vit, do të gjeneronte rreth 20 milionë euro të ardhura. Gjithashtu do të krijonte gjashtë vende pune në komunitetet lokale për çdo pozicion në parkun kombëtar.

Kauza e Vjosës tashmë ka marrë zë jashtë Shqipërisë. Aktori i njohur Leonardi di Caprio ka mbështetur nismën për mbrojtjen e lumit të Vjosës në Shqipëri që nga viti 2019. Ai është shprehur kundër vendimit për të ndërtuar hidrocentrale në Vjosë, që është edhe një nga lumenjtë e ‘egër’ në Evropë. Di Caprio ka qenë aktiv vazhdimisht për çështjen e Vjosës, i cili ka reaguar edhe vitin që lamë pas në lidhje me deklaratën e kryeministrit Edi Rama më 25 shtator ku refuzoi zyrtarisht të japë leje për projekte HEC-esh në Vjosën e poshtme. Por, edhe këngëtarja Ellie Goulding i është bashkuar fushatës për mbrojtjen e lumit Vjosa nga HEC-et. Goulding është shprehur se  këto ndërtime do të dëmtonin kultura të shumta dhe të larmishme të rajonit duke nxitur edhe ndotjen e shkatërrimin e klimës. Lumi i Vjosës në Shqipëri është një ndër lumenjtë e fundit të egër dhe të pa prekur nga dora e njeriut, që ekzistojnë në Europë. Me një gjatësi prej 270 km, i ndarë në kanione, lumenj të ndërthurur, ishuj dhe gjarpërime të rrëmbyeshme, Vjosa lidh shtetet e Europës së bashku.

Qendra Alert/Alert.al