Menu

Si të ushqehemi shëndetshëm në mëngjes

Duke përfshirë frutat në dietën tuaj të mëngjesit, ju lehtë mund të përmirësoni shëndetin tuaj duke reduktuar rreziqet e sëmundjeve të shumta.

Frutat janë pjesa e ngrënshme me mish e një peme që ka fara. Ato vijnë në shije të ndryshme, duke përfshirë të ëmbla, të tharta dhe shumë të tjera. Ato janë burime të shkëlqyera të shumë lëndëve ushqyese të nevojshme për trupin.

Ka shumë arsye për të ngrënë fruta çdo ditë. Duke përfshirë frutat në dietën tuaj të mëngjesit, ju lehtë mund të përmirësoni shëndetin tuaj duke reduktuar rreziqet e sëmundjeve të shumta.

Inkurajohet të hahet lëkura e frutave dhe kur të jetë në të gjithë formën e saj, për të përfituar avantazhet që ka. Kjo ndihmon në promovimin e tretjes së shëndetshme dhe kontrollon kapsllëkun.

Këtu janë përfitimet tjera shëndetësore të frutave:

Përmirëson shëndetin e zemrës

Frutat si kajsia, molla, banania, pjepri, manaferrat dhe portokajtë janë të mira për t’u kujdesur për zemrën. Frutat përmbajnë gjithashtu vitaminë A, B6, C, E dhe K, të cilat ndihmojnë në kontrollin e niveleve të kolesterolit dhe mbrojtjen e zemrës nga sëmundje të rrezikshme si goditje në zemër dhe arteriosklerozë.

Ndihmon në luftimin e diabetit

Diabeti veçanërisht i tipit 2 është një sëmundje që shqetëson shumë individë në mbarë botën. Përderisa frutat janë të mira për çdo individ, frutat që përmbajnë më shumë karbohidrate nuk janë të përshkruara për diabetikët. Molla, avokado, qershia, portokalli, pjeshkë dhe kumbulla, kanë glicemi të ulët për personat nën 55-vjeç dhe ndihmojnë në kontrollin e niveleve të glukozës. Frutat e konservuara dhe të përgatitura nuk janë të dobishme pasi u mungon ëmbëlsia natyrale, hani gjithmonë fruta të freskëta për të shijuar përfitimet maksimale.

Kanceri

Frutat e pasura me vitamina janë të mira për trajtimin dhe ndalimin e llojeve të shumta të kancerit si tumori i mëlçisë dhe kanceri i gjirit. Frutat si portokalli dhe mandarina përmbajnë agrume dhe manaferrat, kur hahen vazhdimisht, ndihmojnë në parandalimin e kancerit për shkak të vetive hepatoprotektive që posedojnë.

Parandalimi i gurëve në veshka

Frutat kanë vitaminë C, e cila ndihmon në kujdesin për gurët në veshka. Agrumet janë të pabesueshme për të ulur shanset për të marrë gurë në veshka. Po kështu, frutat kanë një përmbajtje të ulët të natriumit, gjë që është një lajm i mirë për individët që kanë gjendje të dhimbshme.

Shëndeti i kockave

Frutat që janë të pasura me kalcium dhe vitaminë k, ndihmojnë në mbajtjen e kockave tuaja të forta dhe ndihmojnë më tej në rritjen e densitetit të mineraleve të kockave.

Asnjëherë mos hani fruta me vaktet tuaja, kjo mund të çojë në aciditet të rëndë dhe probleme të lidhura me stomakun pasi ato kanë veti acidike. Hani fruta çdo ditë para ngrënies ose pas darkës, duke lënë një ndarje prej një ose dy orësh. Rekomandohet të hani fruta me stomak bosh.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts